Β. Κίκιλιας: Ανακοίνωσε τα νέα μέτρα – «Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων» (vid)

«Χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατ. εμβολιασμούς» τόνισε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας – Εξήγγειλε αναλυτικά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν – Το να εμβολιαστούμε «Είναι υποχρέωσή μας προς όλους αυτούς που έχασαν τη μάχη πριν προλάβουν το εμβόλιο», ανέφερε.

«Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας ενώ επισήμανε πως «χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατ. εμβολιασμούς».

Τα μέτρα από το φθινόπωρο θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξήγησε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας. 

«Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα. Πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», συμπλήρωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπ. Υγείας.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν 

2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα – Το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ.

3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

4. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν όπως γινόταν μέχρι τώρα – Αυτό θα πρέπει να γίνεται ιδιωτικά

5. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.

6. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση 

Δείτε όλη την εξαγγελία των μέτρων από τον κ. Κικίλια:

Μαζί του ήταν και η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία παρουσίασε στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Δείτε τι ισχύει αναλυτικά:

Τι ισχύει για σινεμά, μουσεία, γήπεδα και γυμναστήρια

Οι κλειστοί χώροι εστίασης συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και σήμερα μόνο για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ή για άτομα που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και δεν έχουν ξεπεραστεί οι 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Ωστόσο, οι κλειστεί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσειών και αρχαιολογικών χώρων θα λειτουργούν και για ανεμβολίαστους, που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως και 48 ώρες πριν την επίσκεψη. Βέβαια οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων βάσει νόμου μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώρους, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της πληρότητάς τους.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Φαντασίωση το τείχος ανοσίας; Οι πέντε λόγοι που είναι δύσκολο να «χτιστεί»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading