«Ο Μίκης μας πήρε με τα φτερά του και μας σήκωσε ψηλά»

Τι είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Μίκη Θεοδωράκη πολίτες: «Ο Μίκης μας πήρε με τα φτερά του και μας σήκωσε ψηλα»

«Δεν υπάρχει ομορφότερο αγαθό από την ελευθερία της ψυχής που σου δίνει κίνητρο να παλεύεις για όσα αγαπάς ακόμα κι αν ο κόσμος γύρω σου καταστρέφεται. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει πάντα ένα φως στο σκοτάδι, ένα αστέρι στον φουρτουνιασμένο ουρανό. Κι αυτό υπήρξε ο Μίκης για την Ελλάδα και την τέχνη. Ήτανε σύμβολο δύναμης ψυχής, ελευθερίας, θάρρους, αφοσίωσης και αγάπης: για τη μουσική, την Ελλάδα, τον άνθρωπο, τα ιδανικά». Έτσι περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 55χρονος Κώστας, τον «δικό» του Μίκη Θεοδωράκη, τον κορυφαίο δημιουργό που με το σπουδαίο έργο του κατάφερε να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων. «Έδωσε φως στην Ελλάδα, αλλά άφησε πίσω του και μια ιστορία πέρα από τη μουσική, που θα μαθαίνεται στις επόμενες γενιές, ακόμα και σε αυτούς που δεν άκουγαν τη μουσική του», είπε ακόμη.

«Φως στο σκοτάδι», «ψυχή της Ελλάδας», «χάραξε τις καρδιές μας», είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που έδωσαν στον Μίκη Θεοδωράκη, ο Κώστας, ο Δημήτρης, ο Νίκος, η Αλεξάνδρα, η Μαρία. Δεν πρόκειται για μουσικούς ή καλλιτέχνες, ούτε για ανθρώπους που γνώριζαν προσωπικά τον Μίκη. Εκφράζουν όμως με τα λόγια τους και τον αυθορμητισμό της στιγμής, αυτό που κάθε Έλληνας πιστεύει για τον μεγάλο δημιουργό. Ότι ο Θεοδωράκης με το έργο του σήκωσε την Ελλάδα ψηλά… Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τους συνάντησε, μίλησε μαζί τους και τους ζήτησε να πουν τι σήμαινε για αυτούς ο Μίκης.

«Αυτό που θα ξεχώριζα εγώ είναι ότι έφερε την ποίηση κοντά στο λαό. Γεγονός σπουδαίο», θα πει από την πλευρά του ο Δημήτρης και θα προσθέσει: «Θα τον θυμόμαστε με αγάπη».

«Καλλιτέχνης. Η ψυχή της χώρας μας και της γενιάς μου. Είμαι 60 χρόνων. Μεγαλώσαμε στην εφηβεία με τα τραγούδια της εποχής του Μίκη. Το 1975, που ήμουνα μαθητής πρώτης Λυκείου, θυμάμαι πως αισθανόμασταν ότι μας σήκωσε με τα τεράστια χέρια του εμάς, τους Έλληνες και τον κόσμο όλο. Μας πήρε με τα φτερά του και μας σήκωσε πολύ ψηλά. Είναι μεγάλος κι είχε έναν σπουδαίο στόχο: να ενώσει την Ελλάδα μέσω της μουσικής του. Για αυτό θα έλεγα πως ο Μίκης ήτανε η ψυχή της Ελλάδας», λέει εμφανώς συγκινημένος ο κ. Νίκος, που όπως μας είπε βίωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έχοντας για συντροφιά τη μουσική του.

Αλλά και οι νεότερες γενιές μιλούν με ιδιαίτερο θαυμασμό. «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας μεγάλος συνθέτης, ένα πρότυπο για την κοινωνία κι ένα πρότυπο αντίστασης για το κοινωνικό σύνολο. Προσέφερε ιδέες για τη συνοχή. Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον», θα πει η 28χρονη Αλεξάνδρα και θα συμπληρώσει: «Χάραξε στις καρδιές των Ελλήνων ένα μουσικό αποτύπωμα που θα μας μείνει παρακαταθήκη, παρά τον αμφιλεγόμενο πολιτικό του βίο».

Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετά τον αγαπημένο της συνθέτη η 35χρονη Μαρία. «Τι να σας πω; Καλλιτέχνης, συνθέτης, μουσικός, στιχουργός, άνθρωπος πολύ παιδεμένος στη ζωή, με φυλακίσεις. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Θα μας μείνει αξέχαστος. Όλα του τα τραγούδια θα ακούγονται συνέχεια. Mεγάλη κληρονομιά».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading