Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ορφανά «αγριμάκια» να επανενταχθούν στη φύση (pics)

Tο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων γέμισε με «αγριμάκια», καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ φροντίζει τρία αρκουδάκια, δύο λυκάκια και ένα τσακαλάκι, φετινής γέννας, που όλα είχαν την ατυχία να μείνουν ορφανά σε ηλικία μόλις λίγων μηνών.

Ο Σκαρ, ο Σίμπα, η Λίνα, η Χούμπα, ο Βίχαρ και ο Γκόραν θα παραμείνουν για περίπου έναν χρόνο στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου και την άνοιξη του 2022, εφόσον όλα πάνε καλά, θα επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον.

Την αρχή έκαναν τα δύο λυκάκια και ένα μικρό θηλυκό τσακάλι που βρέθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Σκαρ, όπως ονομάστηκε εξαιτίας του σημαδιού που έχει στο πρόσωπο του (σκαρ στα αγγλικά θα πει σημάδι) από τα δερματικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν, βρέθηκε μόνος του και σε πολύ άσχημη κατάσταση πριν καν συμπληρώσει έναν μήνα ζωής. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ τον παρέλαβε από τη Δασική Υπηρεσία Κοζάνης και αμέσως τον μετέφερε στο Κτηνιατρείο του.

EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/ΑΛ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ

Έπειτα από χορήγηση κατάλληλης θεραπείας ανέκαμψε και γρήγορα ξεκίνησε να τρέφεται και να κοιμάται πολύ καλά. Είναι το νεαρότερο λυκάκι που έχει ενταχθεί ποτέ στο πρόγραμμα περίθαλψης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/ΑΛ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ

Λίγες ημέρες αργότερα, κοντά στη λίμνη Κερκίνη στον οικισμό Καλά Δένδρα Σερρών, ιδιώτης βρήκε ένα νεογέννητο τσακαλάκι 30-40 ημερών και το παρέδωσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, η οποία και ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Η Λίνα, όπως ονομάστηκε, δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, τρεφόταν μόνη της και έδειχνε ιδιαίτερα ζωηρή.

Η Λίνα, το τσακαλάκι της παρέας – EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/ΑΛ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ

Το τρίτο «αγριμάκι» της παρέας, ο Σίμπα, βρέθηκε από ιδιώτη στο Μονοπήγαδο Χαλκιδικής να περιπλανάται υποσιτισμένο και σε άσχημη κατάσταση. Οι πρώτες εξετάσεις αίματος έδειξαν χαμηλό αιματοκρίτη όμως γρήγορα επανήλθε με την κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη.

EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/ΑΛ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ

Εκτός όμως από τα λυκάκια και το τσακαλάκι, στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων φιλοξενούνται και τρία ορφανά αρκουδάκια. Βρέθηκαν σε δάσος στην Βουλγαρία σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Πιθανολογείται πως τα δυο από τα τρία είναι αδέλφια ενώ το τρίτο, το θηλυκό, είναι λίγο πιο μεγαλόσωμο.

Τη φροντίδα τους ανέλαβε αρχικά η φιλοζωική οργάνωση Four Paws σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Νερού της γειτονικής χώρας, αλλά ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να τα μεγαλώσει με σκοπό την επανένταξη στη Βουλγαρία.

Η Χούμπα, ο Γκόραν και ο Βίχαρ συμπεριφέρονται πλέον σαν αδελφάκια και έχουν δημιουργήσει μια ωραία σχέση μεταξύ τους. Ήδη αποφεύγουν τους ανθρώπους και προτιμάνε να περνάνε χρόνο μαζί στο δάσος σκαρφαλώνοντας στα δέντρα και αναζητώντας τροφή.

EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/ΑΛ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ

Το φαγητό τους αποτελείται από φρούτα και ξηρούς καρπούς εποχής, αυγά, ψάρι, γιαούρτι και οτιδήποτε βρουν οι ίδιοι σκάβοντας στο χώμα. Τα ονόματα που τους δόθηκαν όταν βρέθηκαν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά τους.

EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/ΑΛ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ

Στα βουλγαρικά Χούμπα σημαίνει “όμορφη”, Βίχαρ “σίφουνας” και Γκόραν είναι το “παιδί του δάσους“.

Τα αρκουδάκια φιλοξενούνται σε ξεχωριστούς χώρους από τα δύο λυκάκια και το τσακαλάκι, καθώς τα πρωτόκολλα ανατροφής είναι διαφορετικά. Τα αρκουδάκια θα επανενταχθούν στη Βουλγαρία, όπως είχε γίνει και το 2018 με τον Μίτκο, τον Γιόνας και την Ραντόστινα, ενώ ο Σκαρ, ο Σίμπα και η Λίνα θα επανενταχθούν στην Ελλάδα όπου και βρέθηκαν.

Πηγή: Eurokinissi/Αρκτούρος

Δείτε επίσης: Ο «Αρκτούρος» μετά την περίθαλψη τους ελευθέρωσε ξανά τα δύο μικρά ζαρκαδάκια

Loading