Νοσοκομείο Ηρακλείου: Εντοπίστηκαν πάνω από 40 κρούσματα κορονοϊού – Λουκέτα σε όλες τις εισόδους πλην της κεντρικής

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), μετά τον εντοπισμό περισσότερων από 40 κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα κρούσματα αφορούν σε 19 ασθενείς, 11 συνοδούς, 5 γιατρούς και 6 νοσηλευτές. Εντοπίστηκαν στις εξής κλινικές: Νευρολογική, Καρδιολογική, Παθολογική, Ογκολογική και Πνευμονολογική. Όπως υποστηρίζει ο διοικητής του ιδρύματος, Γ. Χαλκιαδάκης, η αιτία εντοπίζεται στη μη τήρηση των μέτρων από τους συνοδούς.

Έτσι, αποφασίστηκε η τοποθέτηση λουκέτων και των κλείσιμο των πλάγιων εισόδων του νοσοκομείου, προκειμένου να μην έχει πρόσβαση κανένας επισκέπτης, ο οποίος δεν έχει εξεταστεί.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

“Η σημαντική ενδονοσοκομειακή διασπορά που διαπιστώθηκε από τις άμεσες ιχνηλατήσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει με οδυνηρό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη συνεχών Rapid Test ελέγχων των συνοδών.

Η διασπορά αφορά κατά κύριο λόγο στην Παθολογική Κλινική ενώ διαπιστώνεται διασπορά στη Νευρολογική και την Παθολογική Ογκολογία. Από τις 17:00 29/01 διαπιστώθηκαν οι δύο πρώτοι συνοδοί θετικοί σε Rapid Test και μετά από Μαραθώνια Προσπάθεια της Επιτροπής αποκαλύφθηκε όλο το πρόβλημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διασπορά προέκυψε σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Λοιμώξεων, από συνοδούς ασθενών, καθώς τα κρούσματα στο προσωπικό είναι μεμονωμένα. Ο εμβολιασμός σε υψηλό ποσοστό του Υγειονομικού Προσωπικού, αλλά και η κατά κύριο λόγο καλή χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αποτέλεσε ανάχωμα στη διασπορά.

Όμως η συνεχής παρουσία επισκεπτών, η μη τήρηση των οδηγιών του Προέδρου ΕΝΛ κου  Κοφτερίδη και της Διοίκησης από 10/01 για συνεχή Rapid Tests, παρά τους ελέγχους είχε ως αποτέλεσμα την κατάσταση αυτή.

Καθημερινά και παρά τις αυστηρές συστάσεις, μικρός αλλά δυστυχώς ικανός αριθμός συνοδών, λειτουργεί με προκλητικό τρόπο εισερχόμενος από άλλες  εισόδους, παρακάμπτοντας και εκθέτοντας το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Είναι αυτονόητο ότι ήδη οι ασθενείς όλοι βρίσκονται στην Κλινική Αντιμετώπισης Κορωνοϊού (Μ.Α.Κ.) από Παθολογική και Παθολογική Ογκολογία, ενώ όλοι οι ασθενείς παρακολουθούνται από την ΕΝΛ.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι έλεγχοι στα Τμήματα θα ενταθούν και ότι θα υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του επισκεπτηρίου.

Είναι άλλωστε σαφές ότι αν δε γινόταν ο έλεγχος δε θα είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα.

Η Επιτροπή Λοιμώξεων, η Διοίκηση, και η ομάδα Αντιμετώπισης που συνεδριάζει κάθε Τρίτη, ανέδειξε το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσει”.

Αντίδραση από το σωματείο εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της διοίκησης για τοποθέτηση λουκέτων στις πόρτες συναντά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου, οι οποίοι εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι “αυτή η κίνηση της διοίκησης φανερώνει ότι δεν έχει κανένα πλάνο προστασίας, καμία στρατηγική και παίρνει επικίνδυνες αποφάσεις οι οποίες ΔΕΝ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα”.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι λένε ότι έτσι δημιουργείται “ανασφάλεια και επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού”. Μάλιστα, καλούν τη διοίκηση να αφαιρέσει άμεσα τα λουκέτα από τις εξόδους κινδύνου και να προχωρήσει στην πραγματοποίηση δωρεάν rapid tests σε χώρο έξω από το νοσοκομείο.

Δείτε επίσης: Γερμανία: 249 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, πάνω από 17.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Loading