Μυτιλήνη: Διάσωση φιδαετού από την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής- διακομίστηκε στην Αθήνα

Ένα προστατευόμενο και σπάνιο αρπακτικό, έναν φιδαετό, βρήκαν στη Λέσβο και διέσωσαν προχθές Τρίτη, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, διασώστες πρόσκοποι της Μυτιλήνης.

Πρόκειται μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ), με τον φιδαετό να μεταφέρεται στο σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ) στην Αθήνα, όπου και του παρέχεται η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Πιο ειδικά, το μεσημέρι της Τρίτης 13/4 πολίτες ανέφεραν ότι στο Φανάρι, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπάρχει ένα πληγωμένο πουλί.

Διασώστης πρόσκοπος που ειδοποιήθηκε, μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα πληγωμένο αρπακτικό, σε κακή κατάσταση, καθώς έβγαινε και αίμα από το στόμα του.

Άμεσα εστάλησαν φωτογραφίες στο σύλλογο ΑΝΙΜΑ απ’ όπου και αναγνωρίστηκε ότι πρόκειται για έναν φιδαετό, ενώ δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες χειρισμού και παροχής πρώτων βοηθειών.

«Το αρπακτικό παρέλαβα και το μετέφερα σπίτι μου όπου και παρέμεινε σε ζεστό περιβάλλον», τονίζει ο Στέλιος Μανιώτης, βαθμοφόρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη Μυτιλήνη και διασώστης της ΠΟΔΑΖ, για να συμπληρώσει: «Χάρη στις οδηγίες από τον σύλλογο ΑΝΙΜΑ η αιμορραγία από το στόμα σταμάτησε. 24 ώρες μετά, χθες Τετάρτη το απόγευμα μέσα σε ειδικό κουτί ο φιδαετός ταξίδεψε στον Πειραιά όπου και σήμερα το πρωί παραλήφθηκε από εξειδικευμένα στελέχη του συλλόγου ΑΝΙΜΑ».

Το συγκεκριμένο είδος αετού είναι αποδημητικό και έρχεται στην Ελλάδα περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, για να φύγει ξανά το φθινόπωρο, με προορισμό την Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τις δυο τελευταίες εβδομάδες διασώστες πρόσκοποι, μέλη της ΠΟΔΑΖ, παρενέβησαν για τη διάσωση ακόμα τριών πουλιών, δυο ασημόγλαρων και ενός γερακιού.

Το γεράκι επανήλθε πολύ γρήγορα και ήδη απελευθερώθηκε, ενώ οι δυο ασημόγλαροι, όπως ακριβώς και ο φιδαετός, διακομίστηκαν με τα πλοία της γραμμής, σε συνεργασία με την Blue Star Ferries, στον Πειραιά απ’ όπου και παρελήφθησαν.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής αποτελεί πρωτοβουλία και προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με στόχο τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και συμμετοχικότητάς του στην προστασία της ελληνικής φύσης.

Μέσω της περισυλλογής των τραυματισμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων ζώων κλπ. και αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής.

Ο ΠΟΔΑΖ συνεπικουρεί τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης, ενώ απαρτίζεται από ενήλικα στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση, προκειμένου να σπεύδουν με αμεσότητα και ταχύτητα και να διασώζουν αποτελεσματικά τα άγρια ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας, με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, αποτελούν ενεργά μέλη της πανελλήνιας Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής.

Μιας παρέας νέων εθελοντών, με παραπάνω από 270 ενήλικα στελέχη σε 100 σημεία της Ελλάδας.

Όλοι δρουν ως διασώστες της άγριας ζωής όταν παρουσιαστεί ανάγκη, καθώς έχουν εκπαιδευτεί από εξειδικευμένους συνεργάτες.

Πρέπει να τονιστεί ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 8.000 ζώα της άγριας ζωής βρίσκονται τραυματισμένα, ορφανά ή άρρωστα, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, επειδή δεν φτάνουν εγκαίρως στο κτηνιατρείο.

Τέλος, το πρόγραμμα «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πρόταση δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου από συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading