Μηταράκης: Κανένα κρούσμα κορονοϊού στα hot spots των νησιών

Μηδενικά είναι τα κρούσματα κορονοϊού στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τον κ. Νότη Μηταράκη. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας στις περιοχές που υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνονται οι ΠΝΠ που αφορούν την αναστολή των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου και την επίταξη ακινήτων για τη δημιουργία κλειστών δομών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα κορονοϊού στα νησιά, ενώ για όσους μεταφέρθηκαν στις νέες κλειστές δομές στη Μαλακάσα και τις Σέρρες, είπε ότι ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εξέτασε όλες τις νέες αφίξεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των νέων αφίξεων και των παλιών ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός. Τους ενημερώνουμε συνεχώς μέσω ιστοσελίδας σε διάφορες γλώσσες για τον κορονοϊό. Όσοι περνούν τα σύνορα ελέγχονται από ιατρούς και μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού στα νησιά»

Όσον αφορά το πολύκροτο ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, ανέφερε ότι αυτή έχει ξεκινήσει με τρόπο που δεν λειτουργεί θελκτικά για νέες ροές. Μάλιστα, τόνισε ότι από τις 10.000 μετακινήσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, υλοποιήθηκε το 90%, ενώ πρόκειται να υπάρξουν και περίπου 5.000 εθελοντικές το επόμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε ότι πρόσφατα η Τουρκία με πρόσχημα τον κορονοϊό, αρνήθηκε την επιστροφή μεγάλου αριθμού ατόμων που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας.

Loading