Μιχαηλίδου: «Εκστρατεία ενημέρωσης για τον θεσμό της αναδοχής»

Την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης για την ανάδοχη οικογένεια ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα η κ. Μιχαηλίδου μίλησε σε εκδήλωση με βασικό μήνυμα «’Αλλαξε τη ζωή ενός παιδιού-Γίνε Ανάδοχος», την οποία διοργάνωσε το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.

«Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι ξεκινάει η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία ανοίγει αύριο στις 3 το μεσημέρι, με πρώτη χορήγηση του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου.

Όπως είπε, κάθε μήνα, οι ανάδοχοι θα λαμβάνουν από 325 ευρώ έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. «Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους, οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος» συμπλήρωσε η υφυπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο θα διευρυνθούν τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. «Από 30 έως 60 ετών, που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’ οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Τέλος, όπως σημείωσε, δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. «Σε αυτήν θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και, βέβαια, θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή» διευκρίνισε η υφυπουργός Εργασίας.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη UNICEF, «με την οποία ξεκινάμε μαζί την εκστρατεία ενημέρωσης και συνεργαζόμαστε στενά για τη συνολική αναμόρφωση του θεσμού της αναδοχής», αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «που στηρίζει πάντα και ενεργά τη χώρα, εντάσσοντάς μας στο πρόγραμμα Child Guarantee της ΕΕ και χρηματοδοτώντας τις δράσεις μας» δήλωσε η υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και σε όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί για το θεσμό της αναδοχής, λέγοντας τα εξής:

«Τη σχέση αυτή την έχουμε ήδη υποστηρίξει με μια σειρά από οριζόντια μέτρα, που λάβαμε το 2020.

Συγκεκριμένα:

– Καταγράψαμε για πρώτη φορά τα παιδιά που φιλοξενούνται στις 82 δομές της χώρας, έχοντας μια πλήρη και καθαρή εικόνα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

– Δημιουργήσαμε μία μεγάλη δεξαμενή “ειδικών”, ώστε να προχωρά ταχύτατα η κοινωνική έρευνα για την καταλληλόλητα των υποψήφιων γονέων.

– Δημιουργήσαμε μια διαδικασία η οποία λειτουργεί βήμα-βήμα και προετοιμάζει με εκπαιδευτικά μαθήματα τους υποψήφιους γονείς και, κυρίως, την ξεκινήσαμε, αλλά και την συνεχίζουμε αδιαλείπτως μέσα στην πανδημία και τις πρακτικές της δυσκολίες.

– Μειώσαμε δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο σε μόλις οκτώ μήνες για την αναδοχή, από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή της στο Εθνικό Μητρώο.

– Εξασφαλίσαμε ότι η σύνδεση υποψήφιου γονέα και παιδιού γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με ασφάλεια και με διαφάνεια. Μετά την έναρξη του νέου συστήματος υιοθεσιών-αναδοχών πέρσι τον Ιούλιο – μέσα σε 8 μήνες – 700 σχεδόν παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια».

Δείτε επίσης: Μιχαηλίδου: «Η διαχείριση της πανδημίας παράδειγμα για συνεργασία και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading