Μέτρα στα δικαστήρια ζητούν δικηγόροι και δικαστές

Την αναγκαιότητα επιβολής των απαραίτητων μέτρων στα δικαστήρια ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου.

Με ανακοίνωση της, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, απευθύνουν πρόσκληση στη Πολιτεία, τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και τους συναδέλφους τους, δικηγόρους να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες στο μέτρο της ευθύνης τους, ατομικής και συλλογικής, ώστε η Δικαιοσύνη να συνεχίσει να απονέμεται απρόσκοπτα στη χώρα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει ως εξής :

«Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι επιθυμούν την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, πάντα σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας που έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ, τα οποία έχουν αποτυπωθεί στις σχετικές κανονιστικές προβλέψεις (μέγιστος αριθμός ατόμων ανά αίθουσα, χρήση μάσκας, αντισηπτικού, τήρηση ελαχίστων αποστάσεων).

Για να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα κατά τη λειτουργία των δικαστηρίων το νέο δικαστικό έτος, καλούμε τους συναδέλφους  να τηρούν με αυξημένη προσοχή όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα που έχουν υποδείξει οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Παράλληλα, απευθύνουμε πρόσκληση στους λοιπούς παράγοντες της Δικαιοσύνης, ήτοι την Πολιτεία, τους Δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες στο μέτρο της ευθύνης τους, ατομικής και συλλογικής, ώστε η Δικαιοσύνη να συνεχίσει να απονέμεται απρόσκοπτα στη χώρα».

Την λήψη μέτρων στα διοικητικά δικαστήρια ζήτησε σήμερα και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Με αίτημα της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας αλλά και τους διευθύνοντες τα διοικητικά δικαστήρια, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζήτησε τη λήψη γενικών ή ειδικότερων μέτρων για την προστασία των δικαστικών λειτουργών και του κοινού ενόψει της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των διοικητικών δικαστών έχει ως εξής :

«Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά από την Κυβέρνηση, με ευθύνη ιδίως των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, τη λήψη των ακόλουθων γενικών ή ειδικότερων μέτρων για την προστασία των δικαστικών λειτουργών και του κοινού ενόψει της νέας έξαρσης της πανδημίας COVID-19:

1)Να επισπευτεί η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων και προσωπικού καθαριότητας στα διοικητικά δικαστήρια.

2)Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα αερισμού των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας, καθόσον πολλά παράθυρα των δύο κτηρίων της οδού Ριανκούρ δεν ανοίγουν εδώ και καιρό και ουδείς αρμόδιος έχει επιληφθεί του προβλήματος παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εκπροσώπων των διοικητικών δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων.

3)Να επισπευσθεί η μεταστέγαση των Διοικητικών Δικαστηρίων Πειραιά (Πρωτοδικείου και Εφετείου), τα οποία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια. Η πανδημία κατέδειξε τις συνέπειες της διαχρονικής απροθυμίας των κυβερνήσεων να επιλύσουν το στεγαστικό πρόβλημα των εν λόγω Δικαστηρίων και ιδίως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσής μας, αλλά και άλλων φορέων.

4)Να τοποθετηθούν άμεσα plexi–glas και στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα γραφεία των γραμματειών των διοικητικών δικαστηρίων. Να διατίθενται σταθερά τα ενδεδειγμένα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αντισηπτικά κλπ.) στους χώρους των διοικητικών δικαστηρίων. Να γίνεται, με ευθύνη του Κράτους ή των ΟΤΑ, συστηματικά απολύμανση σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της Χώρας.

5)Να λάβει χώρα γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας από τον κρατικό Προϋπολογισμό, να επαναλειτουργήσουν νοσοκομειακές μονάδες και Κέντρα Υγείας που έχουν κλείσει ή συγχωνευτεί τα τελευταία χρόνια και να αυξηθεί ο αριθμός κλινών ΜΕΘ.

6)Να εκδοθεί άμεσα Κ.Υ.Α. σύμφωνα με την οποία, για όσο χρόνο θα διαρκεί η έξαρση της πανδημίας COVID-19, οι υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια θα εκδικάζονται μόνον εφόσον θα υποβάλλονται από όλους τους διαδίκους δηλώσεις κατ’ άρθρα 133 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και 33 παρ. 6 του π.δ. 18/1989 (διαφορετικά οι υποθέσεις θα αναβάλλονται αυτεπαγγέλτως). Να οριστούν ρητές περιπτώσεις για τις οποίες δικαιολογείται εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, εξάλλου, ζητά από τους διευθύνοντες τα διοικητικά δικαστήρια να λάβουν απόφαση, βάσει του άρθρου 2 παρ. 4 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, για εισαγωγή, για όσο χρόνο θα διαρκεί η έξαρση της πανδημίας COVID-19, των υποθέσεων των μεταβατικών εδρών στην κύρια έδρα».

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο υπ. Τουρισμού – Τα αιτήματα

Loading