Μέτρα προστασίας ζητούν οι δικαστές

Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ζητούν οι δικαστές των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά από την κυβέρνηση «διά των αρμόδιων υπουργών, πριν την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, να εκδώσει συμπληρωματική ΚΥΑ για όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα στον παρόντα χρόνο για την προστασία της υγείας των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των λοιπών παραγόντων της δίκης και τον κατά το δυνατό περιορισμό της διασποράς του ιού, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την οικεία δαπάνη».

Σύμφωνα με τους δικαστές, εξάλλου, η απόφαση για την –έστω μερική- επαναλειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων ελήφθη από την Πολιτεία χωρίς προηγουμένως «να λάβει σοβαρά μέτρα προστασίας δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων».

Όπως εξηγούν οι δικαστές, «δεν νοείται μετακύλιση της κρατικής υποχρέωσης για λήψη γενικών μέτρων προστασίας στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη, ο οποίος υποχρεούται μεν να λαμβάνει μέτρα προστασίας του εαυτού του, αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται για τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις για τις οποίες υπεύθυνοι είναι άλλοι».

Οι δικαστές ζητούν τα εξής μέτρα προστασίας:

α) Να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από κάθε εισερχόμενο στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας,

β) να διαμορφωθούν οι χώροι των γραφείων και των ακροατηρίων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου και του κανόνα 1 άτομο προς 10 τετραγωνικά μέτρα,

γ) να εφοδιαστούν όλα τα γραφεία των γραμματειών και όλα τα ακροατήρια με αντισηπτικά και

δ) κατά την είσοδο στα δικαστήρια οι εισερχόμενοι να θερμομετρούνται.

Δείτε ακόμη:
Στοχευμένη αποχή των δικηγόρων της Αθήνας Τετάρτη και Πέμπτη

Loading