Μέδουσες “Cotylorhiza tuberculata”: Ακίνδυνες και χρήσιμες – Μην τις βγάζετε έξω από τη θάλασσα, λένε οι ειδικοί (vid)

Οι μέδουσες Cotylorhiza tuberculata κάνουν αρκετά συχνά και φέτος την εμφάνισή τους προκαλώντας το ενδιαφέρον των λουόμενων λόγω της ασυνήθιστης όψης τους

Οι μέδουσες του είδους “Cotylorhiza tuberculata” όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, θυμίζουν τηγανητά αυγά τόσο στο σχήμα όσο και στο χρώμα!

Το είδος αυτό έχει εμφανιστεί πολλάκις φέτος σε θάλασσες της Χαλκιδικής αλλά και όλης της χώρας, ακόμα και στον Θερμαϊκό.

Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι ακίνδυνες, καθώς ο ρόλος τους είναι να προσφέρουν καταφύγιο σε μικρά ψάρια, προστατεύοντας το γόνο των ψαριών. Μάλιστα δεν πρέπει να αφαιρεθούν επιπόλαια από το νερό, καθώς τμήματά τους μπορούν να σπάσουν και να μείνουν στη θάλασσα. Όπως λένε οι επιστήμονες, δεν πρέπει να τις βγάζουμε έξω από τη θάλασσα, γιατί η δουλειά τους είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον, καθώς καθαρίζουν το πλαγκτόν της θάλασσας.

Τη σειρά των ακίνδυνων μεδουσών θα πάρουν και οι μεγάλες μπλε μέδουσες «Rhizostoma» καθώς τώρα είναι η εποχή τους και δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο.

Υπενθυμίζουμε ότι όσοι δουν οποιαδήποτε μέδουσα μπορούν με τη σειρά τους να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.

Δείτε επίσης: Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια φεύγει από τη ζωή στο Παρίσι (vids)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading