Με ρεμπέτικο και καντάδες τσικνίζουν για πρώτη φορά στην Καλλιθέα

Στους ρυθμούς της Αποκριάς κινείται η Καλλιθέα και μάλιστα με δράσεις που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο πρόγραμμά της. Ανάμεσά τους και ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης, αφού η δημοτική Αρχή αποφάσισε να… τιμήσει αυτή τη μέρα και με το παραπάνω.
Έτσι στο πάρκο Χαροκόπου και σε συνεργασία με τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο της πόλης, ο δήμος θα γιορτάσει για πρώτη φορά με τσικνίσματα και μεζέδες, με κρασί και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η Δημοτική Φιλαρμονική θα δίνει τον δικό της αποκριάτικο τόνο στους δρόμους της πόλης.

Ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης είναι η μία από τις τέσσερις δράσεις, που κάνει φέτος τις Αποκριές για πρώτη φορά η Καλλιθέα. Ήδη την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παρέλαση των μεταμφιεσμένων, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμη ένα μεγάλο πάρτι για μικρούς και μεγάλους και ένας διαγωνισμός αποκριάτικης στολής.
Αλλά και η κάθε ημέρα ξεχωριστά εμπλουτίζεται με αποκριάτικες μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις. Μπουλούκια μεταμφιεσμένων, καντάδες στους δρόμους και φυσικά σε μια πόλη που με τις Τζιτζιφιές της και όχι μόνο, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ρεμπέτικο, προγραμματίστηκαν δρώμενα και πάνω σε αυτή τη θεματική ενότητα. Μάλιστα το ρεμπέτικο ήταν αυτό που άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου ολόκληρο τον αποκριάτικο κύκλο των εκδηλώσεων στην Καλλιθέα, ενώ το περασμένο Σάββατο ενώθηκε η ρεμπέτικη ψυχή με το αργεντίνικο πάθος στην παράσταση «Rebetango».

«Φέτος στις Απόκριες, αλλάζουμε ρότα στην Καλλιθέα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λάζαρος Λασκαρίδης. «Εμπλουτίσαμε το πρόγραμμά μας με τέσσερις νέους θεσμούς, που τους είχε ανάγκη η πόλη. Τη μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων, που έγινε και είχε μεγάλη επιτυχία, την Τσικνοπέμπτη με μεζέδες και ζωντανή μουσική, το πάρτι για μικρούς και μεγάλους σε κλειστό γυμναστήριο, καθώς και τον διαγωνισμό αποκριάτικης στολής. Από κοντά τα Μπουλούκια, οι καντάδες στις γειτονιές, ο παιδικός-νεανικός κινηματογράφος, το θέατρο για όλους, οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ξεχωριστή συναυλία με πατροπαράδοτα εδέσματα στο πέταγμα του χαρταετού. Κάθε μέρα εκδηλώσεις από την έναρξη του Τριωδίου έως την Καθαρή Δευτέρα».

Το μεγάλο αποκριάτικο πάρτι θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (22/2) στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Νωρίτερα στην πλατεία Κύπρου έχει προγραμματιστεί face painting με επαγγελματίες του είδους, που θα μεταμορφώσουν τα παιδιά στον αγαπημένο τους παιδικό ήρωα, σε ζωάκι ή σε χαρακτήρα. Και το Σάββατο 29/2 στο Δημοτικό Θέατρο για γίνει για πρώτη φορά διαγωνισμός αποκριάτικης στολής με καραόκε.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα δεν σταματάει καθόλου, αφού και σε καθημερινό επίπεδο μια σειρά από δρώμενα μεταφέρουν στους δημότες το κέφι και τη ζωντάνια, ανάμεσά τους οι καντάδες που θα τραγουδήσει η Μικτή Χορωδία του δήμου Καλλιθέας με συνοδεία οργάνων, σε κεντρικά σημεία της πόλης (27/2) και η παρέλαση Μπουλουκιών από τα σχολεία και τους συλλόγους της Καλλιθέας (28/2). Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ακόμη πολλές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και έθιμα, με μπαλονοκατασκευές για τα παιδιά, με προβολές παιδικών ταινιών και θεατρικές παραστάσεις, ενώ ο σύλλογος Π.έ.Ζ.Ο. μαζί με μαθητικές ομάδες του Θεατρικού Σχολείου, θα παρουσιάσουν στο Δημοτικό Θέατρο και ένα αφιέρωμα στα έθιμα των Αποκριών (23/2) και στον ίδιο χώρο το πρόγραμμα «ΟπερΑττίκ» θα συνδέσει άριες από όπερες και οπερέτες με τα τραγούδια του Αττίκ (26/2). Τέλος, η Καθαρή Δευτέρα θα γιορταστεί με Κούλουμα στο Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής (πρώην Ιππόδρομος).

«Οι Απόκριες συνδέουν την πολυπολιτισμική παράδοση της πόλης μας με το σύγχρονο πολιτισμό. Μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων που κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα, προβάλουμε ήθη, αναβιώνουμε έθιμα και παραδόσεις», είναι το γενικότερο μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος.

Δημ. Βασιλόπουλος

 

©Πηγή: amna.gr

Loading