Με διαμαρτυρίες η παρουσίαση του σχεδιασμού της Fraport για το αεροδρόμιο των Χανίων

Η στρατηγική αναβάθμιση του αεροδρομίου Χανίων με βάση τα διεθνή πρότυπα, η λειτουργία του με βάση τα υψηλότερα διεθνή επίπεδα ασφαλείας, η προσέλκυση εταιρειών και αεροσκαφών από όλες τις περιοχές του κόσμου και η επιχειρησιακή αξιοποίηση της υποδομής στο έπακρο, αποτελούν τους βασικούς στόχους της εταιρείας «Fraport», όπως αυτοί αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε η εταιρεία σε κεντρικό ξενοδοχείο των Χανίων.

Μιλώντας κατά την εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της «Fraport Creece» Αλεξάντερ Ζίνελ, αφού ανέλυσε το πλαίσιο της συμφωνίας που αφορά τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που διαχειρίζεται η εταιρεία του, προέβλεψε για το 2018 αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» σε διψήφιο ποσοστό, προσδιορίζοντάς το στο 18%, ενώ ζήτησε τη συνεργασία των τοπικών φορέων και της κοινωνίας με στόχο, όπως είπε, «την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής».

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, το αεροδρόμιο Χανίων θα εξυπηρετήσει το φετινό καλοκαίρι 13 ακόμα αεροπορικές εταιρείες. Μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων, τόνισε, το 2017 εξυπηρετήθηκαν 27,6 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το αεροδρόμιο Χανίων εξυπηρέτησε 3 εκατομμύρια επιβάτες. Ακόμα, σημείωσε ότι μέχρι το 2021 θα δαπανηθούν για την αναβάθμιση και επέκταση των περιφερειακών αεροδρομίων 415 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας για την αποχώρηση από τα Χανιά της εταιρείας «Ryanair», την απέδωσε σε λόγους που αφορούν την επιχειρησιακή δράση της εταιρείας.

Αναφερόμενος στην πολιτική προβολής, τόσο του αεροδρομίου Χανίων όσο και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων, στάθηκε ιδιαίτερα στην πλήρη αναβάθμιση της ιστοσελίδας ενημέρωσης για τα αεροδρόμια, καθώς και στην έκδοση ειδικών εντύπων-περιοδικών για κάθε αεροδρόμιο.

Τον τρόπο λειτουργίας του αεροδρομίου Χανίων ανέπτυξε ο διευθυντής λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων Ηλίας Μαραγκάκης, δίνοντας κατά την παρουσίαση ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ασφάλειας.

Όπως είπε, έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, υπάρχει συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια συστάθηκε και λειτουργεί τμήμα διαχείρισης κινδύνων από άγρια ζώα και πτηνά.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τις υπηρεσίες ασφαλείας των επιβατών από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα, ενώ αναβαθμίζονται και οι υπηρεσίες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, με στόχο την αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων αεροσκαφών και επιβατών.

Στα έργα βελτίωσης της υποδομής του αεροδρομίου Χανίων αναφέρθηκε ο υπεύθυνος μηχανικός της «Fraport» Αντώνης Πανταζής. Η αύξηση των πυλών αναχωρήσεων από 14 σε 16, η αύξηση από 5 σε 8 των σημείων ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών, η αναβάθμιση των εμπορικών χώρων του αεροδρομίου, η διαμόρφωση των χώρων επιβατών, η αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 5 σε 10 με δυνατότητα να γίνουν 14, η ανακατασκευή του χώρου ελιγμών, η δημιουργία νέου αντλιοστασίου λυμάτων με δίκτυο 3,5 χιλιόμετρων, αποτελούν τα βασικά σημεία αναφοράς. Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο χώρο κίνησης αεροσκαφών, βελτιώνονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Πριν την παρουσίαση, πολίτες που ανήκουν στην πρωτοβουλία κατά της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο που γινόταν η εκδήλωση, παρουσία και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στην ενημέρωση δε συμμετείχαν –έχοντας εκδώσει σχετική ανακοίνωση– το Εργατικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Όπως ανακοινώθηκε από την αντιπεριφέρεια, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη και της διοικητικής ομάδας της «FRAPORT GREECE», παρουσία δημάρχων της περιοχής και του προέδρου του Επιμελητηρίου της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading