Μαρουσάκης: Έρχεται καύσωνας που θα θυμίζει την τραγωδία του ’87 – Στους 45°C ο υδράργυρος

Καύσωνας διαρκείας που «ίσως θυμίσει» τον φονικό καύσωνα του 1987 αναμένεται από την Τετάρτη με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ο μετεωρολόγος του ΟPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από την Τετάρτη. Τα πράγματα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα το Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης η εβδομάδα θα ξεκινήσει με ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες, με μελτέμια και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Παρόλαυτα, στα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς έρχεται ισχυρός καύσωνας που ως προς τη διάρκειά του θα θυμίζει τον φονικό καύσωνα του 1987.

Ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook πως «η διάρκεια του καύσωνα προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία» ενώ αναφέρει πως ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου. «Ενδέχεται να πάμε έτσι μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον καύσωνα του 1987 η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου και επί οχτώ ημέρες η θερμοκρασία δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε το βράδυ. Πάνω από 1300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο κ. Μαρουσάκης συνέχισε επισημαίνοντας πως, «προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας επικρατεί αρκετή δροσιά. Τα μελτέμια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας. Σιγά σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Κρατήστε όμως ότι οι υποδομές είναι πολύ διαφορετικές. Δεν αποκλείεται όμως το κύμα καύσωνα να κρατήσει 7-10 ημέρες».

Το Σαββατοκύριακο τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα καθώς η καυτή αέρια μάζα από την Αφρική θα κατακλύσει το σύνολο της χώρας μας και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου: «Θα υπάρξει ένα “παιχνίδι” της θερμής αέριας μάζας με το μελτέμι για αυτό και χρειάζεται προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το ισχυρό κύμα καύσωνα. Θα είναι ο ισχυρότερος καύσωνας για το καλοκαίρι».

Δείτε επίσης: Μύκονος: «Ανοίγει» από σήμερα το νησί των ανέμων – Ποια νησιά φτάνουν μια ανάσα πριν το «κόκκινο» (vid)

Loading