Μάριος Θεμιστοκλέους: “Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού μέσα στο μήνα”

Μεθαύριο Τετάρτη 14/4 έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Πρόκειται για τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, με τις οποίες ξεκινά εμβολιασμός τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί ως τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.

Όσο για την προτεραιοποίηση, υπογράμμισε ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64, για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για εκείνο της AstraZeneca.

Στις 16 Απριλίου ανοίγει τις πύλες της η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν τμηματικά και οι άλλες ομάδες.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα, όπως δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και θα αρχίσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου, συμπληρώνοντας οτι η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.

Συμπληρώνοντας ο κ. Θεμιστοκλέους, είπε οτι από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί, όπως και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.

Ταυτόχρονα, το Σάββατο 24/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών, ενώ τον Ιούνιο εκτίμησε ότι θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ASTRAZENECA, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ”

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και το αν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, είπε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά τόνισε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα. Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά-σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απάντησε σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε ότι αν υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, δεν αποκλείεται να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Για το συγκριμένο ζήτημα άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των ημερών.

Δείτε επίσης: Κοζάνη: Αποσυμφόρηση στο “Μαμάτσειο” Νοσοκομείο, σε ιδιωτικές κλινικές τα περιστατικά non covid

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading