Κρυσταλλοπηγή: 200 εργάτες γης εισήλθαν στην Ελλάδα από τον μεθοριακό σταθμό σήμερα, στην πρεμιέρα επαναλειτουργίας

Η επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής εξυπηρετεί παραγωγούς της Μακεδονίας, που βρίσκονται εν μέσω συγκομιδών, ειδικά φρούτων.

Με την είσοδο 200 εργατών γης (πέντε τουριστικά λεωφορεία), επαναλειτούργησε σήμερα η είσοδος στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Υπενθυμίζεται οτι η διάβαση είχε κλείσει στις 20 Νοεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποφυγή διάδοσης του covid-19.

«Σήμερα, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εισόδου στο τελωνείο όλα κύλησαν ομαλά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερο στέλεχος στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, και συμπλήρωσε ότι «δεν βρέθηκε κανέναν θετικό κρούσμα σε 200 Rapid test που έγιναν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο σημείο».

Ακόμα επεσήμανε οτι η είσοδος από τον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για τους εργάτες γης και όχι για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, εμπορική ή και τουριστική, και μόνο κατά τις ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα.

Καθημερινά θα επιτρέπεται η είσοδος σε 400 άτομα, συμπλήρωσε επίσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι ετησίως η διέλευση από την Κρυσταλλοπηγή ανέρχεται σε 300.000 άτομα κατά μέσο όρο, τη στιγμή που ημερησίως εισέρχονται και εξέρχονται περί τα 150 φορτηγά.

Επιπλέον, αναφέρεται οτι  η είσοδος επετράπη ύστερα από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Στη συνεδρίασή της η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργού να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός, ώστε να διευκολυνθεί η διέλευση εργατών γης που είναι απαραίτητοι για τις καλλιέργειες της ελληνικής επικράτειας, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η  συγκεκριμένη απόφαση διευκολύνει παραγωγούς της Μακεδονίας, από την Καστοριά, την Φλώρινα, την Κοζάνη, την Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Λάρισα, οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω συγκομιδών κυρίως φρούτων.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόσθεσε επίσης ότι με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της COVID-19, για την επαναλειτουργία του Μεθοριακού Σταθμού της Κρυσταλλοπηγής θα γίνει αξιοποίηση των νέων υγειονομικών, που προσλήφθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σήμερα επαναλειτούργησε και η είσοδος από το Μεθοριακό Σταθμό της Κακκαβιάς, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Δείτε επίσης: Πάιατ από Ξάνθη: “ΗΠΑ και Ελλάδα στέκουν η μία πλάι στην άλλη για την προώθηση ειρήνης και σταθερότητας”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading