Κουμουτσάκος: Υπό έλεγχο η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας μεταναστών

Διαβεβαιώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών και προσφύγων, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι υπό έλεγχο» τόνισε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Ειδική μνεία έκανε στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και των πρόσφατων επεισοδίων στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρο, καταγγέλλοντας την Τουρκία για «εργαλειοποίηση» του ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της μεταναστευτικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020, η Αυστρία απέστειλε στην Ελλάδα ειδικά στελέχη για τη φύλαξη των συνόρων, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια σε κέντρα φιλοξενίας ανά την επικράτεια.

«Τα νησιά είναι προστατευμένα, λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ενημερώσαμε τους ανθρώπους σε όλες τις γλώσσες, εφαρμόστηκε το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων και διακόπηκαν όλες οι δραστηριότητες που συνδέονταν με συνάθροιση πολλών ατόμων, περιορίσαμε επίσης και την ελευθερία μετακίνησης, αλλά αυτό και μόνο για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους» εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς για τον μηδενικό αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 στις νησιωτικές δομές.

Την ίδια ώρα, όπως παραδέχθηκε, το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες δεν καταγράφονται αφίξεις σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία έχει συνολικά «ανακουφίσει» την κατάσταση,

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει και την επιφυλακτικότητά του. «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το πώς πρόκειται να ενεργήσει η Τουρκία, όταν κάποια στιγμή περάσει η κατάσταση συναγερμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Όσον αφορά την πρόθεση διάφορων χωρών να συνδράμουν την Ελλάδα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, υποδεχόμενες ασυνόδευτους ανηλίκους, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ότι τέτοιου είδους προθέσεις θα γίνουν «ευχαρίστως δεκτές, ώστε να φθάσουμε τον αριθμό των 1.600 μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη-μέλη».

Δείτε ακόμη: Από αύριο ξεκινούν οι άδειες στρατιωτών και φοιτητών στρατιωτικών σχολών

Loading