Κορονοϊός: Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων φέτος – Τί αλλάζει σε σχέση με πέρσι

Νέα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων εντός της σχολικής κοινότητας επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι διασωληνωμένοι, η θωράκιση του σχολικού περιβάλλοντος μέσω του εμβολιασμού αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας.

«Στις 13 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα σχολεία. Τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης. Στα σχολεία θα μπαίνουν οι καθηγητές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν νοσήσει, θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ, δύο φορές την εβδομάδα. – Πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας το ποσοστό δασκάλων και καθηγητών που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών) είτε με πιστοποιητικό προηγούμενης νόσησης που να μην ξεπερνάει το εξάμηνο. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος για την είσοδό τους στους σχολικούς χώρους.

«Δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων»

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας,  Ζέτα Μακρή, σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική αίθουσα, δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων όπως το προηγούμενο διάστημα.

Η ίδια σημείωσε πως οι ρυθμίσεις και τα μέτρα της πολιτείας είναι τέτοια ώστε η επιστροφή στα σχολεία και η δια ζώσης διδασκαλία να είναι με τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες.

Σε ότι έχει να κάνει με τα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, κι αυτό δια ζώσης.

«Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νοσήσεως ή τεστ. Για να διευκολυνθούν οι φοιτητές, στα μεγάλα πανεπιστήμια θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν και μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων. Στα μικρά πανεπιστήμια, όπου δεν θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής», ανέφερε ο υφυπουργός.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών του εμβολιασμού, συζητείται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ στην περίπτωση των μικρών να δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.

Δείτε επίσης: Προβληματίζει αλλά δεν φοβίζει (ακόμα) το κύμα των ανεμβολίαστων

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading