Κορονοϊός: Πορτοκαλί συναγερμός στο ΕΣΥ – 70% αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα εφιαλτικά σενάρια που κάνουν λόγο για πολλές χιλιάδες κρούσματα μέχρι τα τέλη Αυγούστου το μόνο σίγουρο είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει – Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 70% σε μία εβδομάδα 

Την επέλασή του στη χώρα μας συνεχίζει ο κορονοϊός, με το τέταρτο κύμα του φονικού ιού να περικυκλώνει την Ελλάδα προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο.

Τα κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και πολλές εβδομάδες, ωστόσο αυτή η αύξηση των νέων μολύνσεων άρχισε πλέον να φαίνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό που τρομάζει περισσότερο τους επιστήμονες είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας από 40 έως 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται από σοβαρή νόσο. Σε αυτές τις ηλικίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 65% που σημαίνει ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να κολλήσει και να νοσήσει.

Οι «σκληροί δείκτες» γίνονται και πάλι σημείο αναφοράς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, χρωματίζοντας ξανά σε μελανούς τόνους τη σκληρή εικόνα που οι ειδικοί απεύχονταν να δουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Εκεί όπου οι εισαγωγές ασθενών με COVID19 αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και ο αριθμός των διασωληνωμένων διατηρείται προς το παρόν σε μια εύθραυστη ισορροπία με ανοδικές τάσεις.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας ο φονικός ιός θα «επισκεφθεί» τους πάντες, «μηδενός εξαιρουμένου εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

«Το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη μόλυνση. Αν έρθετε σε επαφή δεν θα μολυνθείτε, εάν δε μολυνθείτε έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Η ραγδαία εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, οφείλεται στην κυρίαρχη πλέον και στη χώρα μας μετάλλαξη Δέλτα. Τις τελευταίες μέρες πάντως καταγράφεται ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Όλα τα παραπάνω έχουν σημάνει συναγερμό στο ΕΣΥ, αφού αυξάνονται ξανά οι νοσηλείες λόγω κοροναϊού και οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν.

Πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε 130.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, την περασμένη εβδομάδα έγιναν 5 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, ενώ σήμερα με το τέλος της εφημερίας οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Παρατηρήσαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 30 -40 και 50% των εισαγωγών από εφημερία σε εφημερία. έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές σε σχέση με πριν από 20- 25 ημέρες. Τις περισσότερες φορές άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Πιστόλας, Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία τον Ιούνιο η πληρότητα στις κλίνες covid άγγιζε το 30% ενώ τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό αυτό αγγίζει ακόμα και το 100%

Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο MEGA η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορά κυρίως ανεμβολίαστους.

Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες» υπογράμμισε η κ. Παγώνη, καθώς οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών.

«Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο» προειδοποίησε και τόνισε πως η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει. «Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα».

«Τρομάζουν τα κρούσματα» στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που «τρομάζει» τους ειδικούς, δεδομένης και της εμπειρίας του περασμένου Νοεμβρίου με την «ασφυξία» στα νοσοκομεία της πόλης. Σήμερα, μάλιστα, η διασπορά βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας ακόμα και το κέντρο της Αθήνας, όπου για αρκετούς μήνες συγκεντρωνόταν ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν 290 νέες διαγνώσεις, με την περιοχή να βρίσκεται προς το παρόν στο «κίτρινο» του επιδημιολογικού χάρτη αλλά και σε αυξημένη επιτήρηση από τους επιστήμονες.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid test σε 36 σημεία τo Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Loading