Κορονοϊός: Η χώρα πολιορκείται από τη μετάλλαξη Δέλτα – Επικίνδυνο κοκτέιλ οι ανεμβολίαστοι, η χαλάρωση και τα “κόκκινα” νησιά (vid)

Ο μέσος όρος των ασθενών από τη μεταλλαξη Δέλτα διαμορφώνεται σταθερά στα 26 έτη

Πειθώ, υποχρεωτικότητα και κίνητρα…οι λέξεις κλειδιά της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει το επερχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

«Η μετάδοση ανεβαίνει γοργά 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» περιέγραψε -κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου- ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την πίεση των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει αρχίσει να δέχεται το σύστημα υγείας. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των εισαγωγών πενταπλασιάστηκε, με τα νοσοκομεία να στήνουν και πάλι τις κλινικές Covid.

Ωστόσο, την ώρα που η χώρα πολιορκείται από το στέλεχος Δέλτα, περίπου τρία εκατ. ενήλικοι Ελληνες αναβάλλουν επ’ αόριστον να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν το ποσοστό των εμβολιασθέντων έφτανε το 90%, θα έσβηνε τον εφιάλτη των διασωληνώσεων και των θανάτων λόγω σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης.

Παράλληλα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της ομάδας των 40-60 εγείρει μεγάλο προβληματισμό, ιδίως καθώς παραμονεύει ο πρόσθετος κίνδυνος προσβολής των γονέων από τα παιδιά που επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντάσσονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Νησιά στο «πορτοκαλί» 

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διασπορά και στη νησιωτική Ελλάδα: στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 129 νέες μολύνσεις, στο Ρέθυμνο 82, στα Χανιά 61 και στη Μύκονο 45.

Eνδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στον νέο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο οποίος αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κοροναϊού και τον δείκτη θετικότητας, η Κρήτη βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο». Στο «κόκκινο» βρίσκονται Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ήπειρος, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων»

Loading