Κέρκυρα: Εκδήλωση τιμής για τους Κερκυραίους που πολέμησαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο από την τουρκική εισβολή

Εκδήλωση τιμής για τους Κερκυραίους που πολέμησαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο από την τουρκική εισβολή το 1974, πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ στον Κήπο του Λαού, με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Στην εκδήλωση εκπροσώπησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο υποδιευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο οποίος μετέφερε στους παριστάμενους τον χαιρετισμό του κ. Δένδια.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ολόκληρος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και σύσσωμος ο ελληνικός λαός, υποκλινόμαστε στην ιερή μνήμη των πεσόντων αδερφών μας. Αθάνατοι. Εκφράζουμε επίσης το σεβασμό και πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς στους ζώντες βετεράνους πολεμιστές του 1974», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Γεννηματάς.

Παρόν και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος στην ομιλία εξέφρασε τη συγκίνηση του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην Κέρκυρα, ενώ επεσήμανε τη σημαντικότητα της ενότητας του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού. «Σημαντικότερο όλων είναι η ενότητα του ελληνισμού, η ενότητα ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού και ευρύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμομύλου «Θωμάς Φλαγγίνης», η Ένωση Κυπρίων Κέρκυρας και ο Σύνδεσμος Πολιτισμού και Αθλητισμού Κέρκυρας.

Στο χαιρετισμό τους, οι πρόεδροι των συλλόγων, Παντελής Κοντός, Καλλίνικος Χριστοδούλου και Σπύρος Μωραΐτης, αναφέρθηκαν στην 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, στη θυσία των Ελλήνων που έπεσαν μαχόμενοι στο πλευρό των Κυπρίων υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου, αλλά και στην αυτοθυσία των Κερκυραίων στο πεδίο της μάχης.

Με την ομιλία του Κερκυραίου στρατηγού ε.α. Σπύρου Δελλή, ο οποίος υπηρέτησε στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου ΕΛΔΥΚ από το 1973 έως το 1975 η εκδήλωση ολοκληρώθηκε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι των πολιτικών στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων του νησιού, εκπρόσωποι του ιερού κλήρου της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας της Κέρκυρας, πλήθος κόσμου, καθώς και οι 16 από τους 30 Κερκυραίους που πολέμησαν στην Κύπρο και τιμήθηκαν σήμερα με ειδική αναμνηστική πλακέτα για την ανεκτίμητη προσφορά τους στο πεδίο της μάχης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading