Καλύτερη η εικόνα στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Μακεδονία

Με σύμμαχο τον καιρό και τους ανέμους  που σήμερα έχουν κοπάσει – σε αντίθεση με την Αττική -, αλλά και μετά την ολονύχτια μάχη πυροσβεστών, υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης και του στρατού, συνεχίζεται το πολυήμερο έργο κατάσβεσης στα τρία πύρινα μέτωπα, που καίνε τη Δυτική Μακεδονία.

Καλύτερη είναι η «εικόνα», αλλά μεγάλο παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, όπου χθες χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση έξι οικισμών.

Μέχρι αυτή την ώρα (λίγο μετά τις 11 το πρωί) δεν απειλείται άμεσα κάποια κατοικημένη περιοχή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης.

«Είναι καλύτερη η κατάσταση, έχουν εξασθενήσει οι άνεμοι, οι οποίοι χθες ήταν ισχυροί. Αυτό μας βοηθά. Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται, αλλά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, άλλωστε η εκκένωση των οικισμών χθες έγινε για προληπτικούς λόγους» σημείωσε ο κ. Ασλανίδης, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι από τους οικισμούς Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι – τους περισσότερους από τους οποίους φιλοξενεί ο Δήμος Γρεβενών- απομακρύνθηκαν προληπτικά, κυρίως λόγω του πυκνού πέπλου καπνού, που σκέπαζε χθες την περιοχή.

15 άτομα διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Γρεβενών

«Δεκαπέντε άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Γρεβενών λόγω δυσφορίας, με αναπνευστικά προβλήματα, έχω την πληροφορία ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Χθες είχαμε πυκνούς καπνούς λόγω και των δυνατών ανέμων» τόνισε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα Γρεβενά επιχειρούσαν όλη νύχτα και συνεχίζουν την κατάσβεση 28 πυροσβέστες με εννέα υδροφόρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, οχήματα και μηχανήματα έργου των δήμων και της περιφέρειας, ενώ συνδράμει αποφασιστικά μονάδα του στρατού με αξιωματικούς και πολυμελή ομάδα οπλιτών, που διανοίγουν και ανανεώνουν αντιπυρικές ζώνες.

Τα άλλα δύο μέτωπα σε Κοζάνη και Δίλοφο

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση σύμφωνα με την Πυροσβεστική και στα άλλα δύο μέτωπα, αλλά η «μάχη» συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο μέτωπο της Κοζάνης, στην περιοχή Πολυμύλου και Ζωοδόχου Πηγής, όπου επιχειρούν 29 πυροσβέστες με επτά οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στον δήμο Βοΐου, μεταξύ Διλόφου – Πενταλόφου, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα.

«Δεν εφησυχάζουμε, επειδή έπεσαν τα μποφόρ σήμερα, γιατί και χθες έτσι ξεκίνησε η μέρα και μετά εξελίχθηκε πιο δύσκολα. Είμαστε σε εγρήγορση» σημειώνει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης.

Δείτε επίσης: Αττική: Δεν σταματούν οι φλόγες – Εκκενώνεται και η Μαλακάσα – Τιτάνια μάχη των πυροσβεστών (vids)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading