Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι παρούσα η πανδημία του κορονοϊού, ήρθε και ο ιός Δυτικού Νείλου να κάνει την επανεμφάνισή του.

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).

Πάντως, από το 2010 και μετά ο συγκεκριμένος ιός κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σχεδόν κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Έτσι, ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη η επανεμφάνισή του.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Αυτό που τονίζει ξεκάθαρα ο ΕΟΔΥ είναι να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη τη διάρκεια κυκλοφορίας των κουνουπιών. Πιο συγκεκριμένα συνίσταται:

– Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

-Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν είναι οι ηλικιωμένοι (άνω των 50 ετών), όσοι πάσχουν από ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Δείτε επίσης: Ρωσία – Κορονοϊός: 95 νέοι θάνατοι, ξεπέρασαν τις 6.000 τα νέα κρούσματα

Loading