Ιατρικές εξετάσεις από την Αxion Hellas σε Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Axion Hellas προσέφερε τα πολύτιμα δώρα της, στους κατοίκους των τριών απομακρυσμένων μικρών νησιών του Ιονίου Πελάγους, Μεγανήσι Καστό και Κάλαμο. Οι εθελοντές της οργάνωσης για τρίτη φορά βρέθηκαν κοντά στους δοκιμασμένους πολίτες των συγκεκριμένων νησιών, προκειμένου να τους προσφέρουν ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις και να υλοποιήσουν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

«Σώθηκε μια ανθρώπινη ζωή»

«Η όγδοη αποστολή μας, μας επιβεβαίωσε το πόσο ανάγκη έχουν αυτοί οι άνθρωποι για ιατρική φροντίδα και ψυχολογική συμπαράσταση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σώθηκε μια ζωή. Νεαρή κάτοικος Μεγανησίου, διαγνώστηκε με ανεύρυσμα τεσσερισήμισι εκατοστών της αορτής. Η γυναίκα φοβήθηκε πολύ, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αxion Hellas, Βασίλης Πατέρας.

Τριάντα τρεις εθελοντές γιατροί, 22 ειδικοτήτων, εξέτασαν σε τρεις μέρες 329 κατοίκους. Συγκεκριμένα, στον Κάλαμο και τον Καστό 92 πολίτες, σχεδόν ήλοι οι κάτοικοι εξεταστήκαν από τους γιατρούς, ενώ σε πέντε περιπτώσεις οι εθελοντές πραγματοποίησαν κατ’ οίκον επισκέψεις σε ηλικιωμένους.

Στο Μεγανήσι, άλλοι 237 κάτοικοι υποβληθήκαν σε ιατρικές εξετάσεις στα ιατρεία που έστησε η Axion Hellas, και άλλοι πέντε ηκαν στα σπίτια τους. Συνολικά πραγματοποιηθήκαν 1.595 ιατρικές πραάξεις, οι 483 στον Καστό και τον Κάλαμο και οι 1.112 στο Μεγανήσι.

«Η αποστολή της Αxion Hellas είναι ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δώρο, για την περιοχή μας. Για τρίτη χρονιά οι εθελοντές βρέθηκαν κοντά μας, συμμετείχαν πάρα πολλοί γιατροί και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Έγιναν όμως και πολλές δράσεις για τους κατοίκους κι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκινημένος ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας.

Για πρώτη φορά και στρατιωτικοί γιατροί κοντά στην Axion Hellas

Στο πλαίσιο των ιατρικών εξετάσεων, πραγματοποιηθήκαν 51 μαστογραφίες, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και μικροβιολογικές, ιστολογικές και τεστ ΠΑΠ εξετάσεις, ενώ, παράλληλα, έγινε έλεγχος ακοής και προσφέρθηκαν ακουστικά βαρηκοΐας δωρεάν, σε όσους τα είχαν ανάγκη.

Η ιατρική ομάδα της Axion Hellas συμπληρώθηκε για πρώτη φορά από στρατιωτικούς γιατρούς, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία της με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το ΓΕΕΘΑ, και όπως σε κάθε αποστολή, το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ενημέρωσε του νησιώτες για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι διότι είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους των τριών αυτών νησιών του Ιονίου πελάγους, 33 γιατροί 20 ειδικοτήτων και κατ’ οίκον εξετάσεις, είναι ένα ουσιαστικό δώρο και για τους κατοίκους, αλλά και για μας διότι αισθανόμαστε που αισθανόμαστε υπέροχα κοντά τους» δήλωσε η υπεύθυνη της ιατρικής ομάδας της Axion Hellas, Αίγλη Ζέλλου.

Βιωματικά σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους

Πλούσια όμως ήταν και η πολιτιστική και εκπαιδευτική ατζέντα της Αxion Hellas. Οι γυναίκες του Μεγανησίου ταξίδεψαν στις παραδοσιακές γεύσεις και τέχνες του τόπου, σε μια μοναδική εκδήλωση, με τίτλο «Ο Διάπλους από το χθες στο σήμερα στην τέχνη και τη γαστρονομία» που οργανώθηκε από τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το Μουσείο Μπενάκη-ΝΗΜΑ.

«Είναι η τρίτη μας χρονιά στο Μεγανήσι, σε αυτή την 8η αποστολή είχαμε συνεργασία με 14 ιδρύματα και οργανισμούς και επιλέξαμε να κάνουμε βιωματικά σεμινάρια για μεγάλους και μικρούς», είπε η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, Φωτεινή Μπινός.

Μαζί με την WWF Greece οι μικροί νησιώτες και νησιώτισσες μέσα από το βιωματικό παιχνίδι «Γαλάζια Εξερεύνηση» εκπαιδεύτηκαν στο πώς να εκτιμούν και να προστατεύουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ με την βοήθεια θεατρολόγου, συμμετείχαν σε θεατρική παράσταση κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Το Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη SDSN και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας GNHM, με τη δράση «Ωκεανοί», ενημέρωσαν τους κάτοικους όλων των ηλικιών, για τους ωκεανούς, τις θάλασσες, τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους τρόπους προστασίας τους από την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, συνοδοιπόρος της Αxion Hellas, και σε αυτό το ταξίδι ήταν η Ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων “Μαζί για το Παιδί” προσφέροντας ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες και παιδιά που το είχαν ανάγκη.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

©Πηγή: amna.gr

Loading