Γώγος: Προ των πυλών η τρίτη δόση (βίντεο)

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας υποστήριξε πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί ο εμβολιασμός με τρίτη δόση για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού

Η ανησυχητική πορεία των μεταλλάξεων είναι ένας λόγος αυτής της κίνησης υποστήριξέ ο κ. Γώγος.

«Αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν κυρίως την πρωτεΐνη ακίδα, την πρωτεΐνη δηλαδή που μπαίνει μες στο κύτταρο με αποτέλεσμα να επηρεάζει κυρίως την μεταδοτικότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν πιθανότητες, και σε αυτό αναφέρθηκε και η βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, για μεταλλάξεις σε δομικά γονίδια που σχετίζονται με διαφορετική συμπεριφορά στον πολλαπλασιασμό και την αλληλεπίδραση με τον ξενιστή, με το κύτταρο. Αυτές λοιπόν μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν τέτοιες μεταλλάξεις, όπως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν και μεταλλάξεις με αντοχή στα εμβόλια ή στα αντιικά φάρμακα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. 

Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχει καιη θετική πιθανότητα που προβλέπει την  επικράτηση μεταλλάξεων με χαμηλή παθογονικότητα και τη μετατροπή της πανδημίας σε μια ενδημική νόσο.  

Όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου υποστήριξε πως υπάρχουν σίγουρα 3 κατηγορίες που κάποια στιγμή θα προχωρήσουν σε τρίτη δόση.

Πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σιγά  έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση. «Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», τόνισε. 

Δείτε επίσης: Δείτε ζωντανά την ενημέρωση για την πανδημία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα (vid)

Loading