Γιατί δεν άλλαξε το οικονομικό επιτελείο (vid)

Συνεχίζει να εμπιστεύεται τους Σταϊκούρα και Σκυλακάκη ο Πρωθυπουργός

Αναλλοίωτο παρέμεινε το Υπουργείο Οικονομικών από τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας παρέμεινε Υπουργός Οικονομικών με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να μην απομακρύνεται από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού.

Από την άλλη, δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν να δίνεται μία άλλη δομή στο υπουργείο, με ενίσχυση ή και την δημιουργία ενός ξεχωριστού χαρτοφυλακίου που εστιάζει στο διετές μαραθώνιο υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, των έργων και των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων κλπ.

Και αυτή η κίνηση έχει εξήγηση:

Ένας από τους κύριους λόγους που δεν έγινε αλλαγή στο Υπουργείο, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα το έργο που έχει γίνει στο Υπουργείο κρίνεται θετικά τόσο για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας, όσο και για την αξιολογηση της μετά-μνημονιακής εποπτείας από τους Θεσμούς.

Πηγές από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπήρχε κάποιος σημαντικός λόγος για να προβεί σε αλλαγές προσώπων ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια λένε πως κάτι τέτοιο «δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων».

Λόγω των μεγάλων διακυβευμάτων των επόμενων εκλογών τα οποία έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου ανάκαμψης, το μέγεθος ελάφρυνσης μισθολογικών βαρών και με την τόνωση της εργασίας, δεν γινόταν να αλλάξει η ομάδας «Μαξίμου» – «οικονομικό επιτελείο». Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει το πως θα κινηθεί μέχρι το 2023.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, και υπάρχει η πιθανότητα αφού εγκριθεί ο δημοσιονομικός χώρος, να υπάρξουν ελαφρύνσεις όσον αφορά φόρους και εισφορές, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% ενώ συζητιέται και το να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για να εξοφλούνται τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο φόρος εισοδήματος, κάτι το οποίο μπορεί να ισχύσει από τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Οι συσκέψεις έχουν πάρει φωτιά και εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, στο πακέτο εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, μέτρο που είναι πιθανόν να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις φορολογικές δηλώσεις του 2022.

Δείτε επίσης: ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading