Γ. Αγγελοπούλου: Θα ξεπεράσουμε και τη δοκιμασία της πανδημίας, με πειθαρχία και κανόνες

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/φ «Πρώτο Θέμα 104,6 FM», εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι Ελλάδα όπως έκανε και στο παρελθόν με άλλες δοκιμασίες έτσι και τώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημια του κορονωϊού. «Σκεφτείτε πόσα έχει περάσει η Ελλάδα αυτά τα 200 χρόνια. Έχουμε περάσει και επιδημίες και πολέμους και κάθε λογής δοκιμασίες. Αλλά πάντα ενωμένοι ξεπερνούσαμε την κάθε δυσκολία. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Είναι μια δοκιμασία την οποία με πειθαρχία και με κανόνες θα την ξεπεράσουμε» τόνισε.

Αναφορικά με το έργο της Επιτροπής και το πώς αυτό επηρεάζεται από τις εξελίξεις, η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε η Επιτροπή παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και ετοιμάζει εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο: «Έχουμε και Plan B και Plan C», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην κεντρική στρατηγική επιλογή της Επιτροπής, ο εορτασμός των 200 ετών να κινητοποιήσει το σύνολο των Ελλήνων: «Ανοίξαμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ιστότοπο της Επιτροπής και ζητήσαμε από όλους τους Έλληνες, σε όλο τον κόσμο, να μας υποβάλουν τις προτάσεις τους για το πώς θέλουν να εορταστεί η επέτειος. Και προτρέψαμε τον κόσμο να κάνει προτάσεις για δράσεις που θα μείνουν στον τόπο τους και μετά το 2021. Υπάρχουν, για παράδειγμα, προτάσεις για την αλλαγή της ενεργειακής δομής μιας περιοχής, από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, από την Κοζάνη ή από την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προτάσεις για δράσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτά είναι πράγματα που θα μείνουν την επόμενη μέρα και για τα οποία στο μέλλον θα μπορούμε να πούμε: Είχα την τύχη να ζήσω τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Τα έζησα πραγματικά! Ήμουν εκεί! Και σχεδίασα κάτι που έμεινε για το αύριο».

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.812 προτάσεις, μεταξύ των οποίων 314 προτάσεις από το εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται σε 46 χώρες και πέντε ηπείρους. Πρόκειται για προτάσεις που δεν υποβλήθηκαν μόνο από ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, όπως πρεσβείες και προξενεία, αλλά και από «συλλόγους, μικρούς ή μεγάλους της ομογένειας, Κρητών, Πελοποννησίων, Μακεδόνων κά».

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη σύνδεση που επιχειρείται να γίνει, με αφορμή την επέτειο, ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Εμείς οι Έλληνες, όταν είμαστε μαζί και ενωμένοι, όταν δεν αφήνουμε να μας χωρίζουνε πράγματα, τότε πάμε μπροστά. Έχουμε σταθεί όρθιοι τόσες δεκάδες χρόνια. Έχουμε δώσει παράδειγμα όχι μόνο ηρωισμού, αλλά και πρωτοτυπίας, πρωτοβουλιών και καινοτομίας πάρα πολλές φορές. Ως ελληνικό Κράτος γιορτάζουμε δύο αιώνες ιστορίας. Τιμάμε το παρελθόν αλλά δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτό. Κοιτάζουμε και το μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι άλλοι ξένοι ηγέτες θα κληθούν στις επετειακές εκδηλώσεις του 2021, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Δεν καλούμε κανέναν εμείς ως Επιτροπή. Τέτοιες προσκλήσεις ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διπλωματικό πρωτόκολλο και τις κάνει η κυβέρνηση με θεσμικό τρόπο». Και πρόσθεσε: «Το επίσημο ελληνικό Κράτος έχει καλέσει τις τρεις δυνάμεις που έπαιξαν ρόλο στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Ρωσία. Επειδή όμως το 2021 δεν γιορτάζουμε μόνο το 1821 αλλά και τη διαδρομή της χώρας αυτά τα 200 χρόνια, στα οποία υπήρξαν και άλλες δυνάμεις που βοήθησαν την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, θα έχουμε επίσημους προσκεκλημένους και από άλλες χώρες».

Σχετικά με αιτιάσεις εναντίον της Επιτροπής ότι δεν προβάλλει αρκετά τους ήρωες και τα παραδοσιακά σύμβολα του ΄21, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε: «Η συγκεκριμένη κριτική είναι άδικη. Τους τελευταίους μήνες έχουμε περιοδεύσει σε 34 περιοχές της Ελλάδας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ιστορικά τοπόσημα και ήρωες της Επανάστασης. Πήγαμε στα ηρωικά Ψαρά και την αδούλωτη Μάνη, επισκεφθήκαμε το κελί του Παπαφλέσσα στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς στην Καλαμάτα, πήγαμε στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στο Βελεστίνο του Ρήγα, στην Πύλο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και σε τόσα άλλα σημαντικά για την ιστορία μας μέρη. Αυτά όλα δεν αναδεικνύουν το 1821, τους ήρωες και τον αγώνα τον Ελλήνων;».

Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι: «Η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία χρηματοδότηση από το κράτος. Η λειτουργία της και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκε, με την ευγενική προσφορά της Τράπεζας της Ελλάδας, το συλλεκτικό μετάλλιο “Προπομπός” του Νομισματικού Προγράμματος, την αποκλειστική διάθεση του οποίου έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε και το Νομισματικό Πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει την έκδοση νομισμάτων σε απλό μέταλλο, ασήμι και χρυσό, στα οποία θα απεικονίζονται εμβληματικές στιγμές της ιστορίας των 200 χρόνων. Από εκεί θα προκύψουν έσοδα για τη χρηματοδότηση δράσεων».

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι, μολονότι είναι ακόμη νωρίς, ως τώρα η Επιτροπή έχει κερδίσει τρία στοιχήματα. Το στοίχημα της συμμετοχής της ελληνικής κοινωνίας στη συνδιαμόρφωση του προγράμματος της επετείου, το στοίχημα της αποκέντρωσης, δεδομένου ότι οι προτάσεις αφορούν δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και, τέλος, το στοίχημα της συνεργασίας, καθώς πάρα πολλές από τις δράσεις προτείνονται με συνεργασίες. «Αυτό δεν γίνεται συχνά στην Ελλάδα και είναι ένα από τα στοιχεία που θέλουμε να αναδείξουμε» ανέφερε.

©Πηγή: amna.gr

Loading