Φωτιά στην Εύβοια: Ανησυχία για τις επικίνδυνες αναζωπυρώσεις – Συνολικά καλύτερη η εικόνα

Μεγαλώνουν οι ελπίδες ότι η πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια θα μπορέσει να οροθετηθεί σήμερα – «Η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται», δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού – Ασύλληπτη καταστροφή, πάνω από 500.000 στρέμματα γης καμένα.

Παρόλο που η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια είναι αυτή τη στιγμή καλύτερη, πυροσβέστες και κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις, μερικές εκ των οποίων είναι αρκετά επικίνδυνες.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της νύχτας να σωθεί το Πευκί, οι Γούβες, η Γαλατσώνα, η Γερακίου, και το Αρτεμίσιο, σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη και όπως δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίς Γιάννης Κοντζιάς ««η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα».

Παραμένει ενεργό το κύριο μέτωπο που κινείται αργά βορειοδυτικά – λόγω  των ανατολικών – νοτιοανατολικών ανέμων – με κατεύθυνση προς την Ιστιαία, ωστόσο η ενισχυμένη παρουσία των εναέριων μέσων και η προπαρασκευή από πλευράς αυτοδιοίκησης , σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων,  μεγαλώνει τις ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί εντός της ημέρας.

Τις τελευταίες ώρες η μάχη δίνεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια, ενώ την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί και ένα ακόμη μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά. Στο σημείο επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα. Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις σημειώνονται αυτή την στιγμή και στα Ελληνικά, καθώς και στη Γερακίου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

Δείτε επίσης:

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading