Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν: Κοινό μέτωπο για τις προσφυγικές ροές

Θετικό κλίμα στην μισάωρη επικοινωνία των ισχυρών ανδρών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αντιμετώπιση ενδεχόμενων προσφυγικών ροών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία κράτησε μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες εκτός από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συζήτησαν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. 

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διεξοδικά απόψεις, καθώς κοινή πεποίθηση αποτελεί το ότι και οι δύο χώρες θα επηρεαστούν -σε κάθε περίπτωση- από τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, αφού στην πραγματικότητα Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την «ίδια πρόκληση» – αυτή μιας νέας ισχυρής προσφυγικής -μεταναστευτικής κρίσης- και χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει χαρτογραφηθεί το τοπίο, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα

Σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική πλευρά οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία στην παρούσα φάση με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ, καθώς η οριοθέτηση των αντοχών των δύο χωρών απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από την πρώτη αρχή του, μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στις επικείμενες αποφάσεις για την υποστήριξη των Αφγανών προσφύγων τόσο από τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και βέβαια τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Συζητήθηκε επίσης η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά και είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ

Εχθές από τον Έβρο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και επιβεβαίωσε πως «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Δείτε επίσης: Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνια Ερντογάν – Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading