Εμβολιασμοί: Την Πέμπτη 15/7 ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15 έως 17 ετών

Την Πέμπτη 15/7 ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 15- 17 – Προσοχή για όσους έχουν κάνει μία δόση – Τι απάντησε η Μαρία Θεοδωρίδου για ορισμένες από τις συνήθεις αντιλήψεις που κάνουν κάποιους διστακτικούς να εμβολιαστούν.

Τα παιδιά θα προσέρχονται για τον εμβολιασμό τους με τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο προγραμματισμός θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πλέον όποιος αλλάξει το ραντεβού του δεν θα έχει πλέον πέναλτι έξι ημερών.

Τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να γίνουν 95.000 εμβολιασμοί, σημειώνοντας ότι το 41% στο γενικό πληθυσμό και το 48% στους ενήλικους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.233.521 εμβολιασμοί. Ειδικότερα με τουλάχιστον μια δόση είχαν εμβολιαστεί 5.246.110 πολίτες, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.258.610 πολίτες.

Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι. Γιατί όμως παραμένουν ανεμβολίαστοι; Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις:

  • Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς.
  • Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα. Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού.
  • Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει, αλλά ο ιός είναι εδώ. 
  • Δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών. Συνίσταται και για τις εγκύους και για τις θηλάζουσες.
  • Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόφο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση. «Η ζυγαριά για κάποιους γέρνει στην πλευρά του ενός στο εκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικά.
  • Αλλο επιχείρημα ότι και αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
  • Αλλοι πιστεύουν οτι θα προστετευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».

 Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα -κυρίως νέοοι- δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία της κα Θεοδωρίδου και του κ Θεμιστοκλέους:

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 2.065 νέα κρούσματα και 10 θάνατοι – Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Loading