Έκθετος ο Δήμος Ευόσμου – Κορδελιού – Ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους

Έκθετος προς τους κατοίκους του και τους εργαζόμενους είναι ο Δήμος Ευόσμου Κορδελιού, καθώς υπάρχουν ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας που δεν επιτρέπουν να γίνει σωστά και με ασφάλεια η δουλειά των εργαζομένων.

Του Αλέξανδρου Παναγιωτίδη

Όπως διαβάσατε εχθές μέσα από το politic.gr, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού πραγματοποίησαν κινητοποίηση (Δείτε ΕΔΩ), διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και την έκθεση στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Δήμου, μας ανέφεραν ότι στην φωτιά που είχε ξεσπάσει σε σκουπίδια στον Εύοσμο, το συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που επιχειρούσε δεν είχε ούτε αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Αποτέλεσμα του παραπάνω ήταν ένας εργαζόμενος να οδηγηθεί στο Κέντρο Υγείας του Ευόσμου όπου και παρέμεινε για δύο ώρες, καθώς υπέστη πρόβλημα στα πνευμόνια του που οδήγησαν και σε αύξηση της πίεσης του.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο εργαζόμενος που μετέπειτα οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας με αναπνευστικά προβλήματα. Βλέπετε ότι δεν υπάρχουν πουθενά οι μάσκες που πρέπει να φοράει ο εργαζόμενος αλλά ούτε και αντιπυρική στολή.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ανυπαρξία του Δήμου ακόμα και μέσα στο μέτωπο της πυρκαγιάς καθώς όπως μας λένε «πάλι καλά που ήταν ο πυροσβέστης να μεταφέρει λίγο νερό στον συνάδελφο για να βρέξει τα μάτια του γιατί αλλιώς δεν ξέραμε τι θα μπορούσε να συμβεί.»

Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο πυροσβέστης στην επιστροφή του μετά το νερό που έδωσε στον οδηγό του εκσκαφέα.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Δήμου, η δημοτική αρχή εδώ και χρόνια δεν τους παρέχει τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να τους παρέχει ενώ αρνείται να επικοινωνήσει μαζί τους, και να παραβρεθεί στο ραντεβού που ζητάνε οι εργαζόμενοι.

Επίσης στην απέλπιδα προσπάθεια τους οι εργαζόμενοι του Δήμου κινήθηκαν και περαιτέρω προκειμένου ο Δήμος να τους επιστρέψει σε χρηματικό ποσό το ποσό που αντιστοιχεί για τα μέτρα προστασίας που δεν προμήθευε.

Η απάντηση του δήμου άμεση αλλά… περίεργη, ενώ τους διαβεβαίωνε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και θα γίνουν οι μελέτες προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματα, ξαφνικά άρχισε να τους λέει ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τον νόμο.

Πράγμα που αποδείχθηκε ψέματα, καθώς όπως θα δείτε και παρακάτω οι εργαζόμενοι στον Δήμο Νέας Ιωνίας κέρδισαν αποζημίωση 30.000 ευρώ (τα οποία θα μοιρασθούν σε όλους τους εργαζόμενους) για τα χρόνια που ενώ έμπαιναν λεφτά για Μέτρα Ατομικής Προστασίας, οι ίδιοι δεν τα έπαιρναν ποτέ.

Εκτός από τον Δήμο Νέας Ιωνίας, δικαίωση βρήκαν και οι εργαζόμενοι στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου καθώς είχαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και κέρδισαν την αποζημίωση.

Μετά την παρουσίαση των παραπάνω εγγράφων στον Δήμαρχο από τους εργαζόμενους, δεσμεύτηκε να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες από τα αρμόδια γραφεία, ωστόσο βάζοντας δικηγόρο (να τονίσουμε ότι η εισήγηση του δικηγόρου δεν είναι δεσμευτική) ο Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, είπε στους εργαζόμενους ότι θα το δει ΜΟΝΟ για δύο μήνες και όχι για δύο χρόνια.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν καθώς βάση νόμου και ΚΥΑ αν δεν έχουν τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας μπορούν να μην πάνε στην εργασία τους, εκτός και αν συμπληρώσουν ένα χαρτί που θα πρέπει να φέρει την υπογραφή ενός εκ των αντιδημάρχων ή του ίδιου του δημάρχου που θα είναι για εξαναγκαστική εργασία.

Πράγμα το οποίο οι αρμόδιοι δεν θέλουν να παρέχουν, και γυρνώντας το στο εκβιαστικό, όπως μας λένε οι εργαζόμενοι, ο αντιδήμαρχος βγήκε και τους ανέφερε ότι θα οδηγηθούν σε εξαναγκαστική άδεια από την στιγμή που αρνούνται να δουλέψουν.

Εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να είμαστε πολύ αντικειμενικοί ζητώντας από τον Δήμαρχο κ. Μανδαλιανό να μας παραχωρήσει ένα σχόλιο για τα όσα ακούγονται, με τον ίδιο να είναι κατηγορηματικά αντίθετος.

Συγκεκριμένα δεχθήκαμε μια ανούσια επίθεση εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, καθώς ο Δήμαρχος ενώ πρώτα με επιθετικό τρόπο μας ρωτούσε τι είμαστε, και από που κ.ο.κ έφυγε λέγοντας ότι δεν θέλει να μας μιλήσει, με αυξημένη την ένταση της φωνής του.

Προσωπικά δέχθηκα να μπω μαζί του στο ασανσέρ προκειμένου να απαντήσει σε μια δύο ερωτήσεις για να έχουμε πλήρη εικόνα τι έχει γίνει, και εκεί ο Δήμαρχος μας είπε και πάλι σε έντονο ύφος ότι δεν θέλει να μας μιλήσει και δεν έχει χρόνο.

Πάντως στα λίγα που μας είπε ο δήμαρχος, αρνήθηκε την ύπαρξη του τραυματία εργαζομένου καθώς τα λόγια του ήταν τα εξής «δεν υπήρχε τραυματίας. Ποιος τραυματίας;» και όταν του είπαμε για τον εργαζόμενο στο σημείο της φωτιάς μας ανέφερε «σιγά την φωτιά, εγώ ξέρω ότι έσβησε πάρα πολύ γρήγορα» και μετέπειτα άνοιξε την πόρτα και έφυγε βιαστικά.

Η γνωμάτευση του γιατρού που πήγε ο εργαζόμενος του Δήμου μετά την μάχη με την φωτιά στα απορρίμματα

Αφήσαμε τα στοιχεία μας για να επικοινωνήσει ο Δήμαρχος μαζί μας, όπως μας ζητήθηκε, όμως μετά από 26 ώρες δεν είχαμε καμία προσέγγιση.

Δείτε επίσης: Εύοσμος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων για τη χθεσινή φωτιά – Εργαζόμενος στο νοσοκομείο (video)

Loading