Εφαρμογή στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης του σχεδίου που εφαρμόστηκε για τις καταστροφές από τον «Ιανό»

Το σχέδιο δράσης που εφαρμόστηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» θα εφαρμοστεί και στις περιοχές της Κρήτης που χθες δέχθηκαν «επίθεση» από τις έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σημαίνει την άμεση ενίσχυση με 20 γεωπόνους του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο που εκτελείται ήδη, προκειμένου να αποζημιωθεί άμεσα στο σύνολό του το ζωικό κεφάλαιο, μόλις καταγραφούν οι απώλειες.

«Επίσης ό,τι δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ό,τι δεν αποζημιώνεται από το Πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μαζί με όσα αποζημιώνονται ως ζημίες από το Πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα καταγραφούν ως ζημιές από ομάδα εργασίας που θα συσταθεί για να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι στόχος είναι να δοθεί το συντομότερο δυνατό το σύνολο των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται σήμερα στην Κρήτη για την επιτόπια αυτοψία των καταστροφών, αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και δημάρχων των πληγεισών περιοχών, ενώ ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη σε περιοχές που χθες βυθίστηκαν στα νερά των έντονων βροχοπτώσεων.

«Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πολίτες και την αυτοδιοίκηση. Ήδη συγκροτούνται κλιμάκια από τους δήμους για την καταγραφή ζημιών σε οικίες για να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις για αποκατάσταση, ενώ ταυτόχρονα η Περιφέρεια διαμορφώνει κλιμάκια προκειμένου να αποτυπωθούν τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανάγκη χορήγησης αποζημίωσης στις επιχειρήσεις ώστε και εκεί να υπάρξει λύση. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινηθούμε ταχύτατα θα υπάρξει πλήρης συνεργασία των υπουργείων, προκειμένου άμεσα να εξαγγελθεί πλήρες πακέτο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί», δήλωσε ο κ. Λιβάνιος.

«Ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσουμε τάχιστα τις διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί μια ΚΥΑ χαρακτηρισμού ως πλημμυρόπληκτων αυτών των περιοχών και βέβαια κλιμάκια του υπουργείου θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον θα γίνει αυτοψία και καταγραφή για τις ζημιές που είναι σε επίπεδο υποδομών στους δήμους και δεύτερο καταγραφή ζημιών στις επιχειρήσεις και οικίες», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης που συμπλήρωσε ότι στην συνέχεια το υπουργείο ως επισπεύδων, θα βοηθήσει και τους δήμους σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων που θα χρειαστούν για να αποκατασταθούν αυτές οι ζημιές, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσουν τάχιστα οι εκταμιεύσεις των χρημάτων, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μετά τη σύσκεψη, δήλωσε ότι το ευτυχέστερο όλων ήταν ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, παρά τις τεράστιες καταστροφές, διευκρινίζοντας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσουν άμεσα. «Στόχος είναι η αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων, που επιβάλλεται ως διαδικασία να είναι μια διαδικασία συνεργασίας, προκειμένου οι εξελίξεις να επέλθουν άμεσα και ο κόσμος να μπορέσει να επανέλθει στην προ θεομηνίας κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αυγενάκης.

©Πηγή: amna.gr

Loading