ΕΕΘ: Θέλουν να καταργήσουν την αργία της Κυριακής

Με αφορμή την απόφαση αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα σε Κατερίνη και Πρέβεζα και τις 52 Κυριακές του χρόνου, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή “Flash Δρομο-λόγιο” αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που γίνεται από τις μεγάλες εταιρείας να καταργηθεί η αργία της Κυριακής. 

«Το ζήτημα κατάλυσης της αργίας της Κυριακής δεν είναι πρόσφατο. Υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά όλο αυτό το διάστημα το κρατάνε απλώς στην μπάντα για να ενισχύονται οι μεγάλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ακόμη χειρότερους όρους και ακόμη περισσότερες ημέρες. Εμείς το θέμα το έχουμε ανοίξει εδώ και χρόνια και είχαμε προειδοποιήσει όλους τους εμποροϋπαλλήλους της πόλης, ότι το ένα μέτρο φέρνει το άλλο” τόνισε αρχικά ο κ. Μπελόπουλος.

Και πρόσθεσε: “Οι πέντε Κυριακές έγιναν εφτά, οι εφτά λόγω Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, έγιναν εννιά, οι εννιά λόγω τουρισμού στην Τσιμισκή, έγιναν 32 και τώρα πια οι πρώτες επιχειρήσεις θα μένουν ανοιχτές για 52 Κυριακές. Αυτό είναι ξήλωμα, όμως υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι. Ήδη μια εταιρεία παιχνιδιών, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να το εφαρμόζει σε Κατερίνη και Πρέβεζα. Αυτές οι εταιρείες λειτουργούν σαν λαγός. Πρώτα τα εφαρμόζουν και επειδή δεν ζούμε σε καμιά οικονομία ουδέτερη, ο ανταγωνισμός θα αναγκάσει και τις υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν”.

“Αποφασίζει ο Περιφερειάρχης”

Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΘ έθιξε και το θέμα των Περιφερειαρχών που αποφασίζουν για το πόσες Κυριακές θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα: “Το ζήτημα είναι πως κάποιοι έχουν ευθύνες γι’ αυτό που συμβαίνει. Και εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτό γίνεται με απόφαση Περιφερειάρχη. Η ΝΔ είχε περάσει το 2013 ένα νομοσχέδιο που έδινε το δικαίωμα σε μια Περιφέρεια, να ορίζει σύμφωνα με τις ανάγκες, πόσες Κυριακές θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα. Βέβαια το μέτρο αυτό, δεν αφορούσε τις ανάγκες της Περιφέρειας, αλλά τις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών. Ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και το κράτησε. Εμείς πια, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Εμείς λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ότι όλο αυτό γίνεται για τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών και καθόλου για τον μισθό μας, τα δικαιώματά μας, τη δική μας ξεκούραση και τις δικές μας ανάγκες”.

Για το αν καταβάλλονται πλέον από τους επιχειρηματίες τα Κυριακάτικα όπως προβλέπει η νομοθεσία: «Σε αρκετές περιπτώσεις όχι. Μα η Λευκή Νύχτα ή η εργασία τη δεύτερη μέρα του χρόνου, συνιστούν ένα και μόνο πράγμα. Την απελευθέρωση του ωραρίου, που ως στόχο έχει, την αύξηση των κερδών των μεγάλων εταιρειών, το κλείσιμο των καταστημάτων των μικροεμπόρων και το “τέντωμα” των εμποροϋπαλλήλων στη δουλειά. Χωρίς δεύτερο ρεπό όπως ορίζει ο νόμος και κάποιες φορές χωρίς προσαύξηση και διαχείριση γιατί υπάρχει και αδήλωτη εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να καταργηθεί και η Κυριακή, ως έννοια αργίας. Και όταν θα γίνει αυτό να μη δικαιούσαι ούτε διπλό ρεπό, ούτε 75% του μισθού σου προσαύξηση”.

“Σ’ αυτή την επίθεση που δεχόμαστε δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι”

Αναφορικά με το πως μπορεί να μπει ένα φρένο στην κατάλυση δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί από την εργατική τάξη, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΘ υπογράμμισε ότι “εμείς έχουμε βγάλει και μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι η Κυριακή δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Όπως δεν είναι τελειωμένη υπόθεση και κανένα ζήτημα. Ούτε η κλαδική σύμβαση, ούτε οι μισθοί, ούτε τα ωράρια. Όλα θα τα διεκδικήσουμε. Πως; Ένας τρόπος υπάρχει. Και καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στην Ένωση Εμποροϋπαλλήλων. Σ’ αυτή την επίθεση δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι. Γιατί η δημοκρατία που επικαλούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση είναι ωραία έννοια. Αλλά για ποια δημοκρατία μιλάμε; Λοιπόν, θα μας βρουν απέναντί τους και σε αυτό το μέτρο».

Τέλος σε ερώτηση για το μέγεθος της ανταπόκρισης που έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέτρα ο κ. Μπελόπουλος τόνισε ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση δεν θα κρυφτούμε. Και υπάρχει λόγος. Για να περάσουν τέτοιου είδους νομοθεσίες, θα πρέπει πρώτα να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Εμείς απέναντι σε αυτό αντιπαραθέτουμε τη δική μας Δημοκρατία, που είναι οι συνελεύσεις. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι και η μοναδική λύση”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μπελόπουλου εδώ:

Loading