Δημοσκόπηση: To 40% των ανεμβολίαστων λέει πως δεν θα κάνει «ποτέ» το εμβόλιο

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΪ σχετικά με την άποψη που έχουν για τους εμβολιασμούς οι πολίτες – 7 στους 10 Έλληνες τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για πλήθους ομάδων εργαζομένων – Το 57% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής λένε πως δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, αλλά και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες εμβολιασμένων.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την πρόθεση εμβολιασμού σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου.

Συγκεκριμένα, υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τάσσονται πάνω από 7 στους 10 Έλληνες.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ανεξαρτήτως από το πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικά, το 72% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί, έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο, 65% τον Απρίλιο και 69% τον Ιούνιο.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν την πρόθεση εμβολιασμού των ερωτηθέντων από εκείνους που απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει καμία δόση. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 57% αυτών δηλώνει ότι δεν θα το κάνει («σίγουρα όχι» 36%, «μάλλον όχι» 21%) έναντι 40% που δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο (26% «μάλλον ναι» και 14% «σίγουρα ναι»).

Επίσης στην ίδια κατηγορία, σε όσους δηλαδή δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου, στην ερώτηση «πότε θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», το 40% απαντά ότι δεν θα κάνει «ποτέ» το εμβόλιο, το 24% απαντά ότι θα το κάνει «αρκετά αργότερα», το 16% «μετά από 2-3 μήνες» και το 16% το «συντομότερο δυνατόν».

«Ναι» της πλειοψηφία των πολιτών σε υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικά, στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 19% «σίγουρα όχι», το 9% «μάλλον όχι», ενώ το 7% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ανά απασχόληση προκύπτει ότι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τίθενται με συντριπτική πλειοψηφία (71%) οι συνταξιούχοι, ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό 45%, οι επιχειρηματίες με 44% και ο ιδιωτικός τομέας με 34%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι υψηλότερα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Αντιθέτως σε όσους δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο.

Μεταλλάξεις

Σε ό,τι αφορά στην ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, το 60% των ερωτηθέντων απαντά ότι ανησυχούν «πολύ» ή «αρκετά», σε αντίθεση με το 19%, που δηλώνει ότι ανησυχεί «από λίγο έως καθόλου».

Μάλιστα, περισσότερο ανήσυχοι για τις μεταλλάξεις, σε ποσοστό 75%, εμφανίζονται όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, ακολουθούν με 50% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ, στον αντίποδα, όσοι δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, σε ποσοστό 54% δηλώνουν ότι «δεν ανησυχούν».

Από ότι φαίνεται, η ανησυχία των πολιτών εντάθηκε με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα, καθώς, σε σχέση με τον Ιούνιο, αυτοί που δήλωσαν ότι ανησυχούν αυξήθηκαν από το 49% στο 60%, σε αντίθεση με αυτούς που δεν ανησυχούν, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί.

Δείτε επίσης: Καταγγελία – Σοκ: Γιατρός αντί να εμβολιάζει, πέταγε τις δόσεις στα σκουπίδια (vid)

Loading