Δήμαρχος Μαντουδίου για φωτιά στην Εύβοια: Θα καούν άνθρωποι

Δραματική έκκληση του Δημάρχου για βοήθεια – Πόσα στρέμματα έχουν καεί

Στα 100.000 φτάνουν τα στρέμματα που κάκηκαν απ’ τη φωτιά δήλωσε ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA.

«Το βράδυ κάηκαν 100.000 στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου μου» και για το ότι χάθηκε ο έλεγχος της φωτιάς είπε πως «έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε. Οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι κάτοικοι της περιοχής να σώσουν τα σππίτια τους λέγοντας:

 «Ο κόσμος ο απλός πολεμούσε όλη τη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του, μάταια. Η μάχη ήταν άνιση, η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. Το βράδυ ζήσαμε έναν εφιάλτη ζωντανό. Να βλέπεις ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στις στέγες και το σπίτι να φλέγεται και να μην κατεβαίνουν κάτω».

“Αν συνεχίσουμε έτσι θα καούν και άνθρωποι”

«Μιλάμε για πάνω από 100-110 χιλιάδες στρέμματα. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των προηγούμενων ημερών είναι 200 χιλιάδες στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι. Οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Φεύγουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, και οι υπόλοιποι μένουν εκεί, στο μέτωπο. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμια, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν».

«Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Τι να πιάσουμε με 30 πυροσβέστες, 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις Θα καεί όλο το νησί. Αν δεν ρίξουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί.»

Λόγω της πολύ μεγάλης μάχης που δίνεται στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, έντεκα άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση που του έγινε είπε πως αν χρειαστεί θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Από τις φλόγες έχουν καεί σπίτια στην Κεράμεια και πλέον φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Άννα. Τα πλοία του Λιμενικού μετέφεραν δεκάδες ανθρώπους προς την παραλία Κρύας Βρύσης και από εκεί στο Μαντούδι. Σύμφωνα με το OPEN το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 40 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή, επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Δείτε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες: Γράφει ιστορία η Εθνική πόλο – Στον τελικό με νίκη επί της Ουγγαρίας (pics)

Loading