Χαιρετισμός της υπ. Πολιτισμού στα εγκαίνια της έκθεσης «Europa Nostra Βραβεία 1978 – 2019» στο Φετιχιέ Τζαμί

Στο αναστηλωμένο μνημείο του Φετιχιέ Τζαμί, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, την έκθεση “Europa Nostra Βραβεία 1978 – 2019”.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, “στην ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσιάζονται βραβευμένα έργα αποκατάστασης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Η διοργάνωση έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε συνεργασία με το παράρτημα της ΕΛΛΕΤ στην Θεσσαλονίκη, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης Αθηνών και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε μεταξύ άλλων ότι “η συγκεκριμένη έκθεση προβάλλει τα μνημεία κυρίως του Βυζαντινού Πολιτισμού”, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τον αρχαίο Πολιτισμό. Ο Βυζαντινός Πολιτισμός πριν από μερικές δεκαετίες ήταν ένα κομμάτι της Τέχνης, της Ιστορίας, της Ορθοδοξίας, για το οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι. Όμως στις τελευταίες δεκαετίες που η Βυζαντινή Τέχνη, αυτή η μοναδική τέχνη, που δεν υστερεί σε τίποτε από τις άλλες περιόδους της μεγάλης Τέχνης στην Ιστορία, γίνεται γνωστή όχι μόνο στους επιστήμονες, που ούτως ή άλλως ήταν, αλλά και στον πολύ κόσμο. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχουμε πραγματικά ανάγκη, ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι δεν υπήρξε κενό στην ελληνική Ιστορία, στον ελληνικό Πολιτισμό, στην ελληνική Τέχνη. Νομίζω ότι γίνεται συνείδηση σε όλο και περισσότερο κόσμο εκτός Ελλάδος και θεωρώ ότι η έκθεση δίνει ακριβώς αυτό το στίγμα”.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading