Αποκλειστικό – Βίντεο ντοκουμέντο: Η δράση της σπείρας που ”χτυπά” στη βιομηχανική ζώνη της δυτικής Θεσσαλονίκης

Οι κλοπές, οι καταστροφές, ο ελλιπής φωτισμός και φύλαξη τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ) – Επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια, εγκληματικές οργανώσεις έχουν ρημάξει με τις κλοπές, τις ιδιοκτησίες τους

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει διαρρήξεις στη δυτική Θεσσαλονίκη παρουσιάζει η politic.gr.

Πιο συγκεκριμένα, σπείρα τριών ατόμων εισέβαλλε σε εταιρία που εδρεύει στο Καλοχώρι, και αφού προκάλεσε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αφαίρεσε μεγάλη ποσότητα εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, είναι η δεύτερη φορά που εισβάλλουν στην εταιρία του μέσα σε έξι μήνες. Μάλιστα, την επόμενη μέρα της κλοπής, οι δράστες επέστρεψαν στο χώρο για να ολοκληρώσουν το έργο τους, κάτι που προφανώς αποδεικνύει ότι μπορούν και δρουν ανενόχλητοι στην ευρύτερη περιοχή.

Οι θρασύτατοι κλέφτες αφού αφαίρεσαν τα προϊόντα, πέταξαν τις συσκευασίες με τα χαρτοκιβώτια στην προστατευόμενη περιοχή του Γαλλικού ποταμού, κάτι που επισήμανε περιβαλλοντική οργάνωση στην εταιρία από την οποία έγινε η αφαίρεση των προϊόντων.

Η συμμορία αφού αφαίρεσε τα προϊόντα, πέταξε τα χαρτόκουτα στις όχθες του Γαλλικού ποταμού.
Οι δράστες εκτός από οικονομικές ζημίες, προκαλούν και περιβαλλοντική ρύπανση.

Οι καταγγελίες για κλοπές και παραβιάσεις που δέχεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ) είναι σχεδόν σε καθημερινή διάταξη, ενώ οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους με επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δέλτα, απαιτούν την στοιχειώδη ανταπόκριση, εφόσον συνεισφέρουν αγόγγυστα, καταβάλλοντας ανελλιπώς δημοτικά τέλη.

Η ανεπαρκής φύλαξη και αστυνόμευση της περιοχής, έχει αφήσει τις επιχειρήσεις ανοχύρωτες απέναντι στους διαρρήκτες, που δρουν με την άνεσή τους ακόμη και ολόκληρη τη νύχτα. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η ζημία για τις εταιρίες τους, δεν περιορίζεται στην αφαίρεση τής ιδιοκτησίας τους αλλά επεκτείνεται και στο γεγονός ότι πολλές φορές αδυνατούν να λειτουργήσουν επί μέρες λόγω των κλοπών.

«Την κατάσταση επιδεινώνει η πλήρης αποδυνάμωση του αστυνομικού τμήματος της Σίνδου, που με ελάχιστο προσωπικό και μόλις ένα περιπολικό χρειάζεται να καλύπτει μια τεράστια έκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη, που φτάνει μέχρι το Ωραιόκαστρο και τα Διαβατά. Πώς μπορεί να υπάρχει αστυνομική φύλαξη για όλη αυτή την περιοχή με μόλις ένα περιπολικό;», σχολιάζει ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Καλοχώρι.

Παράλληλα, ο ίδιος θέτει και το σημαντικό ερώτημα της κλεπταποδοχής. «Οι Αστυνομικές Αρχές πρέπει να εντείνουν τις έρευνές τους με σκοπό να πατάξουν το φαινόμενο της κλεπταποδοχής. Όλα όσα κλέβουν είναι προϊόντα από μέταλλο… Υπάρχουν συμμορίες οι οποίες ”δραστηριοποιούνται” στη συλλογή μετάλλων, τα ξεδιαλέγουν και στη συνέχεια τα πουλάνε σε εταιρείες του χώρου, τα λεγόμενα ”σκραπατζίδικα’‘».

Δείτε το βίντεο με τους τρεις κλέφτες, όπως τους κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας της εταιρίας:

Ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα

Το πρόβλημα με το σκραπ, δηλαδή τις ποσότητες των μετάλλων που αποτελούν προϊόν κλοπής, είναι ότι καταλήγουν στα χυτήρια και εκεί είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει η αστυνομία από πού προέρχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πριν από λίγα χρόνια τα χυτήρια στο νομό Θεσσαλονίκης ήταν μόλις 10, σήμερα 52 χυτήρια λειτουργούν με άδεια.

Η κλοπή μετάλλων είναι μία εγκληματική δράση που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Στα Βαλκάνια η επονομαζόμενη «μαφία του σκραπ» έχει απλώσει τα δίχτυα της σε όλα τα κράτη της περιοχής με ομάδες Ρομά- και όχι μόνο –να δρουν ανεξέλεγκτα.

Δείτε επίσης: Φωτιά στην Κερατέα: Μήνυμα εκκένωσης για τέσσερις οικισμούς – «Το μέτωπο είναι μεγάλο και ανεξέλεγκτο» (vids&pics)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading