Ανεμβολίαστοι: Μόνο με τεστ σε εστιατόρια και υπηρεσίες – Τέλος τα δωρεάν rapid test (Vid)

H κυβέρνηση σχεδιάζει μεταξύ άλλων κινήτρων και μέτρων που στοχεύουν σε ενίσχυση του εμβολιαστικού πλάνου, και την κατάργηση της παροχής του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου.

«Από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον δωρεάν εμβολιασμό για όλους τους πολίτες, και μάλιστα με επιλογή για τον καθέναν του εμβολίου της αρεσκείας του, αίρεται η υποχρέωση του κράτους για δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Οποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, είτε θα μείνει σπίτι του για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, είτε θα πληρώνει το τίμημα που αντιστοιχεί στην οικονομική επιβάρυνσή του με τα έξοδα για τα τεστ στα οποία θα υποβάλλεται».

Παράλληλα, από Σεπτέμβρη η καθημερινότητα των ατόμων τα οποία επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα γίνει δυσκολότερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι, να υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι σε Rapid ή PCR test, κάθε τρεις μέρες. Έτσι, για να μπορούν να πηγαίνουν σε καφετέριες, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, το οποίο θα το έχουν πληρώσει οι ίδιοι από την τσέπη τους.

Επίσης, θα δοθεί το ίδιο δικαίωμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ζητούν τόσο από εργαζομένους όσο και από το κοινό (πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο τους να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό είτε αξιόπιστο αρνητικό τεστ.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το σύνολο των αποφάσεων θα ληφθεί εντός του Αυγούστου κι ότι θα προηγηθεί η μελέτη των προτάσεων που θα καταθέσει η Επιτροπή των ειδικών.

Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφ΄ότου έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η επιδημία 

Οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει «ακόμη λίγος χρόνος», δηλαδή τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι εκδρομείς από τα αστικά κέντρα.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: 1.605 νέα κρούσματα και 10 θάνατοι – Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Loading