Αναχώρησαν για τη Βρετανία 50 πρόσφυγες

Αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Αθήνα για το Ηνωμένο Βασίλειο ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Να σημειωθεί ότι με το ίδιο αεροσκάφος έχει προγραμματιστεί να επιστρέψουν το απόγευμα από το Λονδίνο 130 Έλληνες που είχαν αποκλειστεί εκεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας COVID – 19.

Η επανένωση των 16 ασυνόδευτων ανηλίκων και των 34 ενηλίκων με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου και της κυβερνητικής πολιτικής για μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πραγματοποίηση της ειδικής αυτής πτήσης διπλού σκοπού (μετακίνηση προσφύγων – επαναπατρισμός Ελλήνων) συμφωνήθηκε προ ημερών από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον Yπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Chris Philp, κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους, που οδήγησαν στην υπογραφή Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεως Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, με αντικείμενο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης του μεταναστευτικού.

Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, της Πρέσβεως του Ηνωμένου Βασιλείου, κας Καte Smith, και της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κας Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Μετά την αναχώρηση της πτήσης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«50 ασυνόδευτοι ανήλικοι και ενήλικες μετανάστες αναχωρούν σήμερα από την Ελλάδα για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την πτήση της επιστροφής, 130 Έλληνες που ήταν για καιρό καθηλωμένοι, λόγω πανδημίας, στην Αγγλία, γυρίζουν σπίτι τους στην Ελλάδα. Η πτήση αυτή, διπλού σκοπού, που αλλάζει με διαφορετικό, αλλά θετικό τρόπο τη ζωή σχεδόν 200 ανθρώπων, είναι αποτέλεσμα επίμονης και χαμηλών τόνων προσπάθειας και συνεργασίας 3 υπουργείων – Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας – και 2 κυβερνήσεων. Της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι απόδειξη και επιβεβαίωση ότι οι σύγχρονες προκλήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα και τις δυνατότητες κάθε κράτους χωριστά, αντιμετωπίζονται μόνο με διεθνή συνεργασία και συνένωση δυνάμεων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία, ιδιαίτερα όμως τον φίλο Υπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Chris Philp, και την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κα Kate Smith. Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα εφαρμογής του Σχεδίου Κοινής Δράσης Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, που υπογράψαμε πριν μερικές μέρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Από την πλευρά της η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, κα Smith, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκ μέρους της Βρετανικής Κυβέρνησης θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, και όλο το προσωπικό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την εξαιρετική συνεργασία, με την οποία καταφέραμε να διοργανώσουμε αυτήν την πολύ ειδική πτήση σήμερα. Χαίρομαι πάρα πολύ που φέραμε το πρώτο πραγματικό αποτέλεσμα του Σχεδίου Δράσης, που υπογράψαμε πριν από 2 εβδομάδες. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του υπό αναθεώρηση Κανονισμού του Δουβλίνου. Η πρόθεσή μας είναι, παρόλο που αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεχίσουμε τις επανενώσεις παιδιών με τις οικογένειές τους στη Βρετανία. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να συνεχίσουμε να φέρνουμε αυτό το αποτέλεσμα στο μέλλον».

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading