Άδ. Γεωργιάδης: H εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) από τις 15 Μαΐου – Δεν αποκλείεται και μια το πρωί

Αδ. Γεωργιάδης σε ΣΚΑΪ: Πιθανή η διεύρυνση ωραρίου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, ακόμα και μέχρι την μια το πρωί, από τις 15 Μαΐου – «Σε δύο τρεις εβδομάδες» άνοιγμα επιχειρήσεων εστίασης που έχουν μόνο εσωτερικό χώρο – Χρονοδιάγραμμα «ανοίγματος» για όλους τους μέχρι τώρα κλειστούς κλάδους της οικονομίας.

«Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο μια το πρωί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα το δεχθεί καθώς είναι επισπεύδον», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος τον Ιούνιο και των επιχειρήσεων εστίασης με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους. «Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα και τα λοιπά τον Ιούνιο [του 2020]. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή σε δυο με τρεις εβδομάδες», εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης την δημιουργία «οδικού χάρτη» για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας). «Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς», ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

«Σίγουρα θα υπάρχουν περιορισμοί που θα χαλαρώνουν με το ρυθμό που εμβολιάζουμε, με 100.000 εμβόλια την ημέρα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με το ρυθμό που εμβολιάζουμε θα υπάρξει πολύ μεγάλη χαλάρωση. Στο Ισραήλ και τη Βρετανία είδαμε ότι όταν φτάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ο κορωνοϊός κάνει απότομη πτώση. Εάν όλα πάνε καλά αυτό θα είναι μια ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Για την κατάργηση των SMS στο λιανεμπόριο από τις 14 Μαΐου, με τα ίδια μέτρα προφύλαξης, σημείωσε ότι για τα καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 50 τμ και όχι 1 ανά 100 τμ που ισχύει έως τώρα, ενώ εξετάζεται περαιτέρω χαλάρωση, δηλαδή 1 άτομο ανά 25 τμ. σε μια εβδομάδα ίσως λίγο παρακάτω.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα εξεταστεί το θέμα των γυμναστηρίων, ενώ δήλωσε σύμφωνος με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι. Υπογράμμισε δε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και την πτώση της πανδημίας θα φύγουν σταδιακά και οι υπάρχοντες περιορισμοί.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το 98% των θυμάτων του κορονοΐου δεν είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει στοιχεία για το πόσοι από τα θύματα της πανδημίας, ήταν εμβολιασμένοι.

Δείτε επίσης: “Πρεμιέρα” σήμερα για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια – Τι ισχύει για τα self tests

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading