Αχτσιόγλου: Κοστολογημένα τα μέτρα μας για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

«Πρέπει να ληφθούν εξ αρχής γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα, για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων και να δοθεί ρευστότητα στην αγορά», όμως «η κυβέρνηση, δυστυχώς, κινείται με το “βλέποντας και κάνοντας”», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κ. Αχτσιόγλου επέκρινε την κυβέρνηση για τα μέτρα στα εργασιακά. Είπε ότι η μια επιλογή συνιστά «μηχανισμό απολύσεων με αναστολή των συμβάσεων και μετατροπή των εργαζομένων σε άνεργους επιδοματούχους, με ένα έκτακτο επίδομα 530 ευρώ το μήνα. Και όταν η παρένθεση κλείσει η επιχείρηση υποχρεούται μόνο να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για αντίστοιχο διάστημα, όχι τους ίδιους, όχι με τις ίδιες σχέσεις εργασίας και τους ίδιους μισθούς». Η δεύτερη επιλογή, ανέφερε, αφορά στην «εκ περιτροπής εργασία, όπου οι επιχειρήσεις θα απασχολούν τους εργαζόμενους τις μισές μέρες με τον μισό μισθό».

Είπε ότι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή έχουν δραματική μείωση τζίρου είναι «πολύ συγκεκριμένο και μετρήσιμο: Το κράτος να αναλάβει να καταβάλει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων και η επιχείρηση να υποχρεωθεί όταν ανοίξει να έχει το ίδιο προσωπικό, με τις ίδιες σχέσεις εργασίας και τους μισθούς». Πρόσθεσε ότι το κόστος γι’ αυτό είναι 330 εκατ. παραπάνω, για έναν μήνα, από αυτά που δίνει η κυβέρνηση, «ποσό εφικτό και ρεαλιστικό με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα». Επιπλέον, επισήμανε ότι για τις επιχειρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα γενναίο πρόγραμμα άτοκου δανεισμού και εγγυοδοσίας από το κράτος.

Σχολίασε πως η παραπομπή αυτοαπασχολούμενων σε πρόγραμμα κατάρτισης και αποκλεισμός τους από το επίδομα των 800 ευρώ, είναι «εμπαιγμός». Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος, με κατώφλι τον κατώτατο μισθό και ταβάνι που θα ορίσει η κυβέρνηση.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading