Ά. Γεωργιάδης: Διαδικτυακή εκδήλωση για την εστίαση σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Μία ακόμη επίκαιρη διαδικτυακή εκδήλωση ήλθε να προστεθεί με επιτυχία στη στοχευμένη επιλογή της θεματολογίας της ΠΟΦΕΕ που χρειάζεται ο Λογιστής – Φοροτεχνικός της πράξης.

Πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια, προκειμένου ο κλάδος να συνεχίσει τον κοπιώδη και υπεύθυνο επαγγελματισμό του, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων λόγω της πανδημίας, με την καθοριστική συμβολή του στην εφαρμογή των αλλεπάλληλων έκτακτων οικονομικών και κοινωνικών μέτρων στήριξης της πολιτείας, πέρα και έξω από την τρέχουσα δουλειά του.

Η διαδικτυακή εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (επιδότηση κεφαλαίου κίνησης)», μεταδόθηκε ζωντανά μέσω YouTube και είχε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 800 άτομα, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν Δελτίο Τύπου, έχει περισσότερες από 3.400 προβολές.

Η παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, δεν ήταν απλώς για τους συνηθισμένους χαιρετισμούς, καθώς έκανε τη διαφορά με την ενεργή συμμετοχή του στην παρουσίαση της Δράσης και με τις σημαντικές απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που είχαν υποβληθεί μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου και κατά την εκδήλωση, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες αλλά και λύσεις, εκεί που η προκήρυξη της Δράσης, πάσχει από ειδικότερες διευκρινήσεις για την ορθή υποβολή της αίτησης και του φακέλου και την αποφυγή απόρριψης για τυπικούς λόγους.

Χρειαζούμενη βέβαια στην πίεση των συναδέλφων και η διάθεση του Υπουργού να διανθήσει κάποια σημεία με το χαρακτηριστικό του χιούμορ.

Ένα από τα θέματα που διευκρίνισε ο κος Γεωργιάδης ύστερα και από τις πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. κ. Γιώργου Καββαθά, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του και τον εμπεριστατωμένο με νόημα χαιρετισμό του, είναι η κρίσιμη ημερομηνία στον υπολογισμό των ημερών πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης στις περιπτώσεις που έκαναν έναρξη μέσα στο 2019 ή στο 2020, προκειμένου να γίνει αναγωγή του τζίρου στις 365 ημέρες, πάνω στον οποίο θα υπολογιστεί το 7% της ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι θα προσαρμοστεί η πληροφορία αυτή στην εφαρμογή να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία του πρώτου «Ζ» (πρώτο έσοδο) της ταμειακής μηχανής και όχι η ημερομηνία έναρξης έναρξη εργασιών στην ΔΟΥ.

Λόγω του μεγάλου πλήθους των ερωτήσεων και της ανειλημμένης υποχρέωσης, δεν ήταν δυνατόν να απαντήσει σε όλες ο Υπουργός, αλλά συμφώνησε να σταλούν στο Υπουργείο, ώστε να απαντηθούν μέσω Οδηγού Ερωτήσεων και Απαντήσεων του προγράμματος που θα αναρτηθεί σύντομα.

Από την ενημέρωση δεν έλλειψε το πολύ κρίσιμο ζήτημα της Υπεύθυνης Δήλωσης και των δεσμεύσεων του Λογιστή – Φοροτεχνικού ως προς την επιβεβαίωση των οικονομικών στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση χρηματοδότησης για την συγκεκριμένη δράση.

Ένα στοιχείο που φέρνει στην επικαιρότητα την ανάγκη κατάργησης του ορίου τζίρου (άρθρο 38 του ν. 2873/2000) που παρότι από 100.000 ευρώ μειώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 50.000 ευρώ για την υπογραφή από τον αδειούχο Λογιστή – Φοροτεχνικό, αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα», στην διαφάνεια και στην φοροαποφυγή, αφού σε όλες τις εφαρμογές των μέτρων δεν γίνεται η παραπάνω διάκριση και παντού ζητείται η υπευθυνότητα (ελέγχου, τήρησης και υπογραφής των δηλώσεων από το πρώτο ευρώ).

Η ενημέρωση συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του κ. Γεωργιάδη, από το έγκριτο στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ, κ. Χρήστο Σαρίκενα, ο οποίος έδωσε σαφείς και εξειδικευμένες λύσεις, με πρακτικά παραδείγματα, στα προβλήματα που του τέθηκαν, όπου αυτό στάθηκε εφικτό, με τον Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και Πρόεδρο της Ε.Φ.Ε.Ε.Α., κ. Δημ. Τσαμόπουλο να παρουσιάζει τις ερωτήσεις.

Στον όλο συντονισμό του σεμιναρίου έβαλαν όλα τα κρίσιμα σημεία ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Βασίλης Καμπάνης, καθώς και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Χριστόπουλος, οποίος παρουσίασε και χρήσιμες διαφάνειες προκειμένου να σχολιάζονται τα θέματα και να κατανοούνται με πρακτικά παραδείγματα.

Δείτε επίσης: Άδ.Γεωργιάδης: Θα έχουν σύντομα και πάλι δουλειά οι απολυμένοι από την «Pitsos»

Loading