«Όχι» ΣτΕ για αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας

«Όχι» από το ΣτΕ σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθώς όσα προέβλεπε μπορούν να γίνουν μόνο με νόμο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είχε διαβιβαστεί εσπευσμένα στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της Βουλής (7 Ιουνίου 2019) λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Το σχέδιο διαβιβάστηκε από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και συνυπογραφόταν από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΣτΕ το εν λόγω διάταγμα ήταν μη νόμιμο καθώς:

*Υπογραφόταν και από τον υπουργό Παιδείας, χωρίς να προβλέπεται η αρμοδιότητά του αυτή από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

*Επιχειρείτο με αυτό «η κατάργηση του συνόλου των ρυθμίσεων του νόμου 4249/2014 για την Αστυνομική Ακαδημία με την εισαγωγή νέων, στις οποίες μάλιστα περιλαμβάνεται και η εξουσιοδότηση για την έκδοση άλλων οργανωτικών της Ακαδημίας Προεδρικών Διαταγμάτων, καθ’ όμοιο τρόπο προς την ισχύουσα και καταργημένη με το σχέδιο διάταξη της παραγράφου 16 του άρθρου 38 του νόμου 4249/2014.

Το περιεχόμενο του υπό επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος, αναφέρεται στην επίμαχη γνωμοδότηση «μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο μόνον ρυθμίσεως τυπικού νόμου» και κατά συνέπεια το επίμαχο διάταγμα «δεν προτείνεται νομίμως».

Loading