Ως το τέλος Φεβρουαρίου το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τη Δευτέρα (5/2), μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκο Καραμούζη, τη δωρεά από την ΕΕΤ του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».

Μέσω του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για την ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Σταδιακή σύνδεση από τις 15/2

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.

Από αναβολή σε αναβολή

Το άνοιγμα του νέου «Εξοικονομώ» το περιμένουν σαν… μάννα εξ ουρανού τόσο οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής, όσο και πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις οικίες τους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Το άνοιγμα του προγράμματος έχει αναβληθεί ουκ ολίγες φορές μέχρι τώρα και οι πάντες ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά οι υποσχέσεις του υπουργείου θα γίνουν πράξη, ώστε να δοθεί ένα «φιλί ζωής» στην αγορά.

Τι θα προβλέπει

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το νέο «Εξοικονομώ» θα προβλέπει επιδότηση εργασιών από 40% έως και 70%, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του εκάστοτε αιτούντα. Το συνολικό ποσό της επιδότησης δε θα μπορεί να ξεπεράσει τις 25.000 ευρώ και θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία.

Η δανειοδότηση από τις τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωτική. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ίδια κεφάλαια, ούτως ώστε, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση, να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών.

Loading