«Παράδεισος» και φέτος Ελλάδα και Χαλκιδική

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στο politik.gr, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μέσω του προέδρου της Γρηγόρη Τάσιου αναφορικά με την φετινή τουριστική κίνηση που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα ενόψει καλοκαιριού.

«»Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά,  η φετινή σεζόν για την Χαλκιδική, χαρακτηρίζεται μέχρι τώρα ικανοποιητική, καθώς η ζήτηση ξεπερνά στο ίδιο διάστημα αυτή του 2017, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμη μια μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι τον μήνα Οκτώβριο.

Η αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο αγγίζει ένα ποσοστό από 7% μέχρι 8% με τις κύριες κρατήσεις να προέρχονται κυρίως από την Γερμανία, αλλά και την Μεγάλη Βρετανία.

Σ’ ότι αφορά το ενδιαφέρον από τους πολίτες των Βαλκανίων, τα ποσοστά ζήτησης και κρατήσεων είναι σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι, για το διάστημα των 110 ημερών που διαρκεί η τουριστική σαιζόν στη χώρα μας.

Τέλος μικρή πτώση παρουσιάζει η κινητικότητα από την πλευρά της Ρωσίας σε σχέση με πέρσι, αν και για την συγκεκριμένη χώρα θεωρείται ότι ο Μάρτιος είναι ένας πρόωρος μήνας για να προγραμματιστούν οι διακοπές του καλοκαιριού, οπότε το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα θελκτικός προορισμός για τους τουρίστες παρουσιάζουν τα θέρετρα της νότιας Ελλάδας όπως για παράδειγμα η Κρήτη, η Ρόδος και η Κω, εκεί δηλαδή όπου οι κλίνες των ξενοδοχείων είναι σαφώς περισσότερες έναντι των υπολοίπων περιοχών.

Ωστόσο η τελική εικόνα των μετρήσεων, που θα μας βοηθήσουν ώστε να έχουμε περισσότερο σαφή εικόνα για τα φετινές τουριστικές επιδόσεις της χώρας μας αναμένεται να διαμορφωθεί μετά τις 30 Απριλίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαθεση των εκπτωτικών πακέτων από τα πρακτορεία.

Ικανοποιητική κίνηση για το Πάσχα

Σε ερώτηση που έθεσε το politik.gr στον κ. Τάσιο για την κίνηση που υπάρχει μέχρι στιγμής σ’ ότι αφορά την περίοδο του Πάσχα, στην Χαλκιδική η διάθεση δεν έχει αγγίξει ακόμη πληρότητα της τάξεως του 100%, καθώς υπάρχουν ακόμη ξενοδοχεία που μπορούν να διαθέσουν δωμάτια.

Σημαντικό ρόλο για το γεγονός αυτό παίζει βέβαια ότι το Πάσχα φέτος τοποθετείται χρονολογικά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και όχι στο τέλος όπου πάντα η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, καθώς πλησιάζουμε πιο κοντά στο καλοκαίρι.

Από εκεί και πέρα, το νησί με τις περισσότερες κρατήσεις μέχρι στιγμής και αυτό που παρουσιάζει την μεγαλύτερη πληρότητα, είναι η Σαντορίνη με ελάχιστες κλίνες να έχουν μείνει αδιάθετες στο κοινό.

Αναμένονται 4 εκ. Γερμανοί σε όλη την Ελλάδα

Για τους Γερμανούς ο προορισμός της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές διακοπές παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους και αυτό φαίνεται και από τα νούμερα των κρατήσεων. Όπως αναφέρουν οι προβλέψεις μετά την επιτυχημένη παρουσία των ελλήνων εκπροσώπων στη φετινή 52η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο για 110.000 ειδικούς κλάδου, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Γερμανοί αναμένεται να περάσουν φέτος τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Αριθμός που αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2012 οι Γερμανοί παραθεριστές έφτασαν τους 2,27 εκατομμύρια, ενώ πέρσι ο αριθμος τους αυξήθηκε σταδιακά στα 3,7 εκατομμύρια.

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι, ότι η αύξηση των κρατήσεων από τη Γερμανία συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία και Μαρόκο που θεωρούνται οι άμεσοι ανταγωνιστές ανακάμπτουν. Να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις για την Τουρκία, διπλασιάστηκαν φέτος σε σχέση με πέρσι, ενώ η Αίγυπτος σημειώνει αύξηση της τάξεως του 64%.

INTIME

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιμήκυνση

Όπως προαναφέραμε για να αυξήσει η Ελλάδα ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ξένων τουριστών, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιμηκύνει την τουριστική σαιζόν της. Αυτό σημείωσε πρόσφατα σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle και o N. Φίμπιχ στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου. “Η σαιζόν είναι σχετικά σύντομη. Οι αρμόδιοι έχουν μεν το θέμα στην ατζέντα τους, αλλά το έχουν, ομολογουμένως, εδώ και πολλά χρόνια. Έχω όμως την εντύπωση ότι τώρα καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για επιμήκυνση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυναμικό ανάπτυξης”.

Κάτι ανάλογο τόνισε και ο κ. Τάσιος στο politik.gr προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο πλέον να υπάρξει επιμήκυνση είναι σημαντικό.

Αύξηση και στις κρατήσεις από Ολλανδία

Εκτός από την Γερμανία που παραδοσιακά φέρνει στη χώρα έναν σημαντικό αριθμό τουριστών, αύξηση αναμένεται να παρουσιαστεί και στις κρατήσεις που προέρχονται από την Ολλανδία με το ποσοστό να φτάνει το 30% σε σχέση με πέρσι.

Καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση των αφίξεων από την Ολλανδία προς τη χώρα μας αποτελεί η ένταξη επιπλέον αεροπορικών δρομολογίων στους, ήδη 17, απευθείας ελληνικούς προορισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το 2017 οι αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης άνω του 18%. Όσον αφορά τον αριθμό των Ολλανδών Τουριστών, υπολογίζεται ότι μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο προσέγγισε τους 800.000.

Μεγάλη ωφελημένη η Θεσσαλονίκη

Μέσα από την αύξηση των παραθεριστών στην Χαλκιδική, μεγάλη ωφελημένη είναι και η Θεσσαλονίκη, τόσο λόγω του αεροδρομίου “Μακεδονία” που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους δύο νομούς, αλλά και της δυναμικής παρουσίας των εκπροσώπων της στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Τουρισμό στο Βερολίνο.

“Με την ευκαιρία της παρουσίας του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου, παρουσιάσαμε το τουριστικό portal, το Thessaloniki.travel, το οποίο διατίθεται πλέον και στα γερμανικά και προβάλλει το σύνολο της Μητροπολιτικής Ενότητας της Θεσσαλονίκης. Ήταν η παγκόσμια πρώτη της παρουσίασής μας στη γερμανική γλώσσα, με στόχο να κάνουμε πιο άμεση την επικοινωνία μας με τους Γερμανούς τουρίστες», τόνισε πρόσφατα η κ. Πατουλίδου. «Το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών που επιλέγουν την περιοχή μας επικεντρώνεται ακόμη στη σχέση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών προς την τιμή, καθώς η Θεσσαλονίκη θεωρείται παγκοσμίως ένας «τίμιος» τουριστικός προορισμός», κατέληξε.

Loading