Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Τούρκο στρατιωτικό που ζητά άσυλο!

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Τούρκο στρατιωτικό που ζήτησε άσυλο! Ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας ο  ένας  εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο  συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcin.

Πρόκειται για τον αξιωματικό στον οποίο έχει χορηγηθεί μεν άσυλο αλλά μετά από αίτηση   του   υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη  Μουζάλα η πρόεδρος Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και στην συνέχεια παραιτήθηκε από την υπόθεση.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση  της εκκρεμούς  αυτής υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και  οι οκτώ αξιωματικοί μέσα στον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αφεθούν σταδιακά ελεύθεροι καθώς λήγει το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης τους, που είναι το 18μήνο.

Η σημερινή διαδικασία

Ο Τούρκος αξιωματικός στην κεκλεισμένων των θυρών σημερινή διαδικασία, ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών.

Μέσω μεταφράστριας ο Τούρκος αξιωματικός περιέγραψε τις συνθήκες της φυγής του από τη γείτονα χώρα, υποστήριξε  ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών, ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή  τραυματιών, κ.λπ. Με άλλα λόγια περιέγραψε τα όσα έχει πει στην 3η  Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.

Απόφαση εντός Μαρτίου

Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στο επόμενο μήνα και από την ημέρα δημοσίευσής της παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου που πάγωσε την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό και έτσι παραμένει κρατούμενος.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εκκρεμεί και η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη  Μουζάλα, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην  Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η οποία απόφαση του ΣτΕ πάντως έχει εκδοθεί (επί της κυρίας αίτησης-προσφυγής που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο) για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, θα είναι πιλοτική και θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα  του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών.

 

Loading