Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις της έρευνας για το Μάτι

Επτά μήνες μετά την τραγωδία, που οδήγησε στο θάνατο 100 ανθρώπους, προκάλεσε πολύ σοβαρά εγκαύματα και τραύματα σε δεκάδες άλλους και η υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι συνεχίζει να συγκλονίζει τη χώρα.

Οι διάλογοι που ήρθαν στο φως από την εισαγγελική διάταξη για την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, είναι ακόμα πιο σοκαριστικοί για το μέγεθος της καταστροφής και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ο αριθμός των χειριστών – τηλεφωνητών ήταν πολύ μικρός, καθώς ήταν μόλις τρεις, ενώ η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης λειτουργίας της στις 19:17 της 23ης Ιουλίου.

Την ημέρα λοιπόν, της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν στα τηλέφωνα του 199 μόλις τρεις υπάλληλοι – τηλεφωνητές και ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν πως στις 23 Ιουλίου ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική ήταν ιδιαίτερα υψηλός, καθώς είχε υπάρξει ενημέρωση γι’ αυτό την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής.

Το απίστευτο στοιχείο είναι ότι μετά τις 19:17 της 23ης Ιουλίου η συγκεκριμένη υπηρεσία «κατέστη ανενεργή, καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς», όπως αναφέρεται στη διάταξη.

Όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, «ακριβώς λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών – τηλεφωνητών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των συμβάντων διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε καλούντες πολίτες».

Σοκ από την σκληρότητα των τηλεφωνητών

Ακόμη και αν δεχθεί κανείς ότι δεν υπήρχε επαρκής αριθμός τηλεφωνητών, για να δεχθούν τις κλήσεις για βοήθεια των πολιτών, που έβλεπαν τη φωτιά να τους πλησιάζει, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την σκληρότητα και τον κυνισμό, που αντιμετώπιζαν την κατάσταση οι υπάλληλοι.

Οι κάτοικοι, που καιγόντουσαν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους, έπαιρναν απεγνωσμένα τηλέφωνα στην Πυροσβεστική ζητώντας βοήθεια και άκουγαν απαντήσεις όπως: «Τα πυροσβεστικά δεν είναι ταξί, να τα παραγγέλνουμε», «Τώρα να καούν να βάλουν μυαλό», «Τα όρνια να μείνουν εκεί», «Μακάρι να γεννήσουμε και άλλα πυροσβεστικά»!

Διαβάστε σχετικά: Διάλογοι σοκ την ώρα της τραγωδίας σε Μάτι-Κινέτα

Loading