Στις 4 Μαΐου τα νεότερα για τις τηλεοπτικές άδειες

Στις 4 Μαΐου τα νεότερα για τις τηλεοπτικές άδειες! Αναβλήθηκε για τις 4 του ερχόμενου Μαΐου η συζήτηση των αιτήσεων που έχουν υποβάλει  στο Συμβουλίου της Επικρατείας οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), ζητώντας την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια.

Τις αιτήσεις έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ, Star, Alpha, ΑΝΤ1 και Mega όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Υποστηρίζουν, ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, είναι αντίθετες  με το Σύνταγμα, τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Παράνομος ο περιορισμός των αδειών σε 7»

Υποστηρίζουν επίσης ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, καθώς ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.

Οι αιτήσεις των καναλιών ήταν να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε από τους δύο εισηγητές- συμβούλους Επικρατείας, γιατί δεν έχουν σταλεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τα διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν στις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών μπορούσαν να χορηγηθούν 16 άδειες.

Η αναβολή δόθηκε και για έναν επιπρόσθετο λόγο και συγκεκριμένα επειδή το Mega δεν συμμετείχε στη διαδικασία αδειοδότησης και υπάρχει το ενδεχόμενο τερματισμού λειτουργίας του, με απόφαση του ΕΣΡ. Όμως, σύμφωνα με τους δύο εισηγητές η απόφαση του ΕΣΡ υπόκειται σε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ.

Loading