Περίπατος στον υδροβιότοπο Επανομής την Κυριακή (25/2)

Την ευκαιρία να επισκεφθούν μία όαση φυσικού κάλλους, τον -ενταγμένο στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000- υδροβιότοπο της Επανoμής θα έχουν την Κυριακή (25/2) οι Θεσσαλονικείς.

Ο Δήμος Θερμαϊκού οργανώνει στη θέση «Τσαΐρι», σε απόσταση περίπου 27χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης, έναν πρωινό περίπατο από τις 11:00 έως τις 14:00, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων «Στις ακτές και το χειμώνα». Τη δράση συνδιοργανώνουν ο τοπικός Δήμος και η εταιρεία ΑΑΕ / Αξιοποίηση Ακτών Ελλάδος.

Περιοχή μοναδικής ομορφιάς

«Αλλιώς επονομαζόμενος ακρωτήρι ή μύτη της περιοχής, ο υδροβιότοπος της Επανομής, είναι έκτασης περίπου 5.500 στρεμμάτων, με την ανθρώπινη παρουσία και επίδραση στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπαίσθητη. Άνετα χαρακτηρίζεται ως ο μικρότερος παράκτιος βιότοπος του Ν. Θεσσαλονίκης και καλό είναι να αναφερθεί ότι στην έκτασή του διακρίνονται επιμέρους οικοσυστήματα, τα οποία θεωρούνται όλα απειλούμενα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Θερμαϊκου.

Σπάνια είδη πουλιών

«Η λιμνοθάλασσα της Επανομής αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε σπάνια είδη πουλιών, όπως τα λεπτόμυτα, ο θαλασσοσφυριχτής, ο σκυλοκούταβος, το νεροχελίδονο, ο κορμοράνος και τόσα άλλα, που διαβιούν εκεί. Συγκεκριμένα, πάνω από 180 είδη πτηνών αναπαράγονται, τρέφονται και ξεχειμωνιάζουν μέσα σε αυτό το υγροτοπικό οικοσύστημα, μερικά από τα οποία είναι το ξεφτέρι, η βαλτόπαπια και η κοκκινόχηνα. Στην πανίδα της περιοχής περιλαμβάνονται και άλλα προστατευόμενα είδη, μεταξύ των οποίων θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια», προσθέτει ο τοπικός Δήμος και συνεχίζει:

«Εξαιτίας, τόσο της αδιαμφισβήτητα μεγάλης ορνιθολογικής αξίας της περιοχής, η οποία περιλαμβάνεται στις σημαντικότερες για τα πουλιά περιοχές της Ευρώπης (ICBP : Important Bird Areas in Europe), όσο και της μοναδικής ομορφιάς του τοπίου, αποτελεί πόλο έλξης φυσιολατρών, φωτογράφων και επιστημόνων και  μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με αυξανόμενους επισκέπτες».

Πού ορίστηκε το «ραντεβού»

Χώρος συγκέντρωσης για την έναρξη του περιπάτου ορίστηκε το Κάμπινγκ της Επανομής, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον υδροβιότοπο. Στη δράση ενεργή συμμετοχή έχει, επίσης, το 6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Περαίας. Για τον περίπατο οι συμμετέχοντες καλούνται να ακολουθήσουν την πράσινη διαδρομή, που επισημαίνεται στο χάρτη της αφίσας της εκδήλωσης.

Μαυρομάτη: «Να αφυπνισθεί ο κόσμος»

«Ο υδροβιότοπος της Επανομής αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο του Δήμου Θερμαϊκού. Μέλημά μας, μέσα από την προγραμματισμένη αυτή δράση, να προβληθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστός, να καταγραφούν πιθανά προβλήματα, με στόχο τη μετέπειτα επίλυσή τους, να αφυπνισθεί ο κόσμος σε ζητήματα, που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, των επαπειλούμενων ειδών και του παράκτιου μετώπου, στο οποίο εντάσσεται και η λιμνοθάλασσα της Επανομής και βέβαια, η λαμβανόμενη αισθητική απόλαυση που πηγάζει από την ομορφιά της φύσης», δήλωσε για τη δράση ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.

Περίπατος στον υδροβιότοπο Επανομής την Κυριακή (25/2)

Loading