Παύση έξι μηνών στον Πέτρο Μαντούβαλο για εξαπάτηση πελάτισσάς του

«Έφαγε» χρήματα που του παρέδωσε πελάτισσά του και τιμωρήθηκε με πειθαρχική ποινή παύσης από το δικηγορικό λειτούργημα διάρκειας έξι μηνών.

Η ποινή προς τον Πέτρο Μαντούβαλο κατέστη τελεσίδικη από την Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Σύμφωνα με την ποινή που είναι πλέον οριστική, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας την δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά το χειρισμό υπόθεσης πελάτισσάς του».

Της ζήτησε 60.000 ευρώ

Να σημειωθεί ότι η πελάτισσά τον είχε επισκεφθεί στο δικηγορικό γραφείο του, τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά το θάνατο του συζύγου της, για κληρονομική υπόθεση.

Ο Π. Μαντούβαλος πριν καν πάρει στα χέρια του τον φάκελο της υπόθεσης, που τον είχε άλλος δικηγόρος, τη διαβεβαίωσε ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη στην υπόθεση της ανατρέποντας την μέχρι τότε αρνητική έκβασή της.

Επικαλέστηκε τις διασυνδέσεις του για να πετύχει μέσα σε είκοσι μέρες το επιθυμητό αποτέλεσμα και ζήτησε αμοιβή…60.000 ευρώ.

Η χήρα αναγκάστηκε να πουλήσει ένα ακίνητο έναντι του ποσού των 60.000 ευρώ και σταδιακά έδωσε στον Π. Μαντούβαλο το ποσό των 55.000 ευρώ.

Δεν έκανε τίποτα

Επί δύο και πλέον χρόνια όμως μετά ο δικηγόρος δεν είχε κάνει καμιά εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια για την υπόθεση.

Μάλιστα όταν η πελάτισσα ρωτούσε για την πορεία της, ο Π. Μαντούβαλος της έλεγε διάφορα ψέματα, ενώ της είχε μιλήσει ακόμα και για…ανύπαρκτες δικάσιμους στις οποίες της έλεγε ότι δήθεν έπαιρνε αναβολές προκειμένου να πετύχει τη… σωστή σύνθεση του δικαστηρίου.

Στις αρχές του 2013 η χήρα κατάλαβε πλέον ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και του ζήτησε πίσω τα χρήματα της αμοιβής και προσέφυγε και στον Δικηγορικό Σύλλογο του Πειραιά.

Από την πλευρά του ο Π. Μαντούβαλος επέστρεψε διαδοχικά μόνο το ποσό των 32.000 ευρώ από τα 55.000 που είχε εισπράξει. Μάλιστα από τις 32.000 ευρώ οι 12.000 ευρώ επιστράφηκαν πριν την εκδίκασή της σε βάρος του πειθαρχικής αγωγής που είχε καταθέσει η χήρα στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Ενώπιον του Πειθαρχικού συμβουλίου ο Π. Μαντούβαλος  παραδέχτηκε ότι είχε  «τσεπώσει» το ποσό των 55.000 ευρώ αλλά δήλωσε αδυναμία για την επιστροφή όλων των χρημάτων.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου (στην υπόθεση του κ. Μαντούβαλου, κωλυόμενου του προέδρου, προήδρευσε η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη), με την υπ. Αριθμ 9/2018 απόφασή του, έκρινε ότι οι ενέργειες του Π. Μαντούβαλου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίηση της ιδιότητάς του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων.

Έτσι,  το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό απέρριψε την έφεση του κ. Μαντούβαλου κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης του των 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα.

Loading