Πάνω από 90.000 παιδιά βοήθησε Το Χαμόγελο του Παιδιού

Χείρα βοηθείας σε 90.765 παιδιά πρόσφερε Το Χαμόγελο του Παιδιού το 2017. Τα στατιστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (31/1) είναι εντυπωσιακά και ενδεικτικά της πλούσιας δράσης του συγκεκριμένου φορέα κοινωνικής προσφοράς.

Χιλιάδες καταγγελίες

Όπως έκαναν γνωστό οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 221.152 τηλεφωνικές κλήσεις κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Από αυτές, το 37,5% αφορούσε καταγγελίες για παιδιά σε κίνδυνο. Μάλιστα, οι 848 αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά.

Το 39% των καταγγελιών ήταν για παιδιά έως 6 ετών, ενώ στο 51% οι καταγγελίες σχετίζονταν με παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι, ότι στο 37,5% των καταγγελιών θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς!

Σωτήριες παρεμβάσεις

Επιπλέον, Το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποίησε 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχε ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον.

Ο Οργανισμός δέχτηκε 134 αιτήματα για φιλοξενία 218 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 47% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα απ’ ό,τι δείχνουν οι καταγγελίες

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι τα στατιστικά δε διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αυτό που προβληματίζει το Χαμόγελο του Παιδιού, όμως, είναι «το φαινόμενο της μη αύξησης των αριθμών που αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας απέναντι στα παιδιά, καθώς, από τις ιστορίες που δημοσιοποιούνται, προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται».

«Πρέπει να μη μένει μυστικό το πρόβλημα και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και μέσα από τη σχετική καμπάνια ‘Μένει μυστικό’, με την οποία καταφέραμε να ενωθούν περισσότερο οι θεσμικές δυνάμεις τής κάθε περιοχής για την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Βοήθεια σε χιλιάδες παιδιά

Συνολικά, 297 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 σπίτια του οργανισμού σε όλη την Ελλάδα. Τα 58 εξ αυτών ήρθαν το 2017. Ακόμη 55 ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται ενώ σπουδάζουν, εργάζονται ή αναζητούν εργασία.

Επίσης, Το Χαμόγελο του Παιδιού στήριξε 17.731 παιδιά οικογενειών, φορέων και δομών προσφύγων, που πλήττονται από τη φτώχεια. Σε ποσοστό 74,3% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχολούνταν σε επισφαλή εργασία.

Μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 128 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από αυτά, τα 115 βρέθηκαν, τρία αναζητούνται ακόμα, ενώ για δέκα παιδιά διακόπηκε η επικοινωνία.

Εκατοντάδες διακομιδές

Σημαντική ήταν και η προσφορά του Οργανισμού στον τομέα της υγείας, καθώς πραγματοποιήθηκαν διακομιδές για 2.803 παιδιά, εκ των οποίων τα 637 ήταν νεογνά και βρέφη. Υποστηρίχθηκαν, επίσης, 1.267 παιδιά με προβλήματα υγείας, από τα οποία τα 309 ήταν ανασφάλιστα.

Loading